Η κυβέρνηση της Ονδούρας ανακοίνωσε χθες Σάββατο (3/12) την προσεχή αναστολή ορισμένων συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων σε τομείς των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, που έχουν μετατραπεί σε οχυρά συμμοριών.

Το μέτρο θα ισχύσει για 30 ημέρες, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για λόγους εθνικής ασφαλείας που κηρύχθηκε, και θα εφαρμοστεί από μεθαύριο Τρίτη σε κάποιες από τις πιο φτωχές συνοικίες στην πρωτεύουσα, την Τεγκουσιγκάλπα, και στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα (βόρεια).

«Η μερική κατάσταση εξαίρεσης θα τεθεί σε ισχύ την Τρίτη 6η Δεκεμβρίου στις 06:00 για τριάντα ημέρες, προκειμένου να προωθηθούν σταδιακά η οικονομική ανάπτυξη, οι επενδύσεις, το εμπόριο και (η ομαλή λειτουργία) των δημόσιων χώρων», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ασφαλείας.

Περιοχές της χώρας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις επίφοβες συμμορίες, ή μάρας, οι οποίες προχωρούν σε συστηματικές εκβιάσεις, επιβάλλουν αυτόν που αποκαλούν «πολεμικό φόρο», προσφέροντας σε αντάλλαγμα προστασία, ή απλά την υπόσχεση πως οι επιχειρηματίες και οι πολίτες που τις πληρώνουν δεν θα δολοφονηθούν.

Mαρέρος —μέλη των συμμοριών— έχουν πυρπολήσει λεωφορεία κι έχουν δολοφονήσει οδηγούς που τους αψήφησαν, αναγκάζοντας επιχειρήσεις και πολίτες να πληρώνουν εξαιτίας του φόβου.

Το μέτρο, που αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, εγγράφεται στο σχέδιο που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Σιομάρα Κάστρο για να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες.

Η κυρία Κάστρο πιέζεται να αναλάβει δράση από επιχειρηματίες, οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και ταξί, κατοίκους και ΜΚΟ, που τονίζουν πως το πρόβλημα των εκβιάσεων από τις μάρας, κυρίως τις συμμορίες Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και Μπάριο 18, επιδεινώθηκε πολύ τους τελευταίους μήνες.

Εκτιμάται πως τα κέρδη από τις εκβιάσεις για τις συμμορίες φθάνουν σε ετήσια βάση τα 737 εκατομμύρια δολάρια, ή σχεδόν το 3% του ΑΕΠ, κατά την Ένωση για μια Δικαιότερη Κοινωνία, μη κυβερνητική οργάνωση που καταπιάνεται κυρίως με ζητήματα ασφαλείας.