H συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ πραγματοποιήθηκε σε μία συγκυρία κατά την οποία η επαναβεβαίωση της ευρωατλαντικής σχέσης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Ουάσιγκτον, με την Καγκελάριο της Γερμανίας να αποτελεί τον κυριότερο Ευρωπαίο συνομιλητή του Λευκού Οίκου.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, την ουκρανική κρίση, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη δράση του Ισλαμικού Χαλιφάτου και… το ζήτημα της ΕλλάδαςΚεντρικό θέμα συζήτησης των δύο ηγετών ήταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, η ουκρανική κρίση, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου και… το ελληνικό ζήτημα.
«Η Γερμανία είναι από τους πιο ισχυρούς εταίρους μας και πάντα συνομιλούμε σχετικά με θέματα ασφαλείας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως στις συνομιλίες του με την καγκελάριο συμπεριλήφθηκε και η Ελλάδα.
«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Περιμένω να ακούσω από την Άνγκελα Μέρκελ πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μένοντας στην ευρωζώνη» είπε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, με την κα. Μέρκελ. «Η ανάπτυξη αυτή (σ.σ. της Ελλάδας) είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις Ηνωμένες Πολιτείες» πρόσθεσε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της, παρέμεινε «σφίγγα» για τα μελλοντικά σχέδιά της για την Ελλάδα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτό που μετράει πλέον είναι οι πρότασεις που θα βάλει η κυβέρνηση Τσίπρα στο «τραπέζι» του Eurogroup. Σημείωσε δε ότι από το 2010, η πολιτική της είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, κάνοντας παράλληλα μνεία στην ανάκαμψη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από δομικές μεταρρυθμίσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους..
«Να μην γίνουν πράξη τα σχέδια του κ. Πούτιν»
Ο κ. Ομπάμα στις δηλώσεις του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης. «Εάν η διπλωματία δεν αποδώσει, έχω δώσει εντολή στους συμβούλους μου να μου παρουσιάσουν τις εναλλακτικές επιλογές μας για το πώς να μην αφήσουμε να γίνουν πράξη τα σχέδια του κ. Πούτιν», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αυτό πιθανόν να περιλαμβάνει την αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας, όχι για να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία, αλλά για να υπερασπιστεί το έδαφός της κατά των αποσχιστών, πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.
«ΗΠΑ και Ε.Ε. θα δώσουν μια δυναμική απάντηση, εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτύχουν», κατέληξε, σημειώνοντας ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη η προσπάθεια αλλαγής συνόρων με τη βία.
«Συνεχίζουμε να επιθυμούμε μια διπλωματική λύση στο θέμα της Ουκρανίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία παραβίασε κάθε δέσμευση που σημειώθηκε στην συμφωνία του Μινσκ. Πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ».
Σχετικά με το Ισλαμικό Χαλιφάτο, ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ πρέπει να συντονιστούν για να καταστρέψουν αυτόν τον «βάρβαρο οργανισμό». «Πρέπει να συνεχίσουμε την εκτπαιδευση τοπικών δυνάμεων όπως οι Κούρδοι», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή των τζιχαντιστών. Επιπλέον ανέφερε ότι η Γερμανία εργάζεται για μια νέα νομολογία, η οποία απαγορεύει την μετάβαση πολιτών της σε χώρες της Ανατολής και τη στρατολόγησή τους από τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε συγχαρητήρια στη Γερμανίδα καγκελάριο για τόσο για την επανεκλογή της όσο και για… τις ποδοσφαιρικές επιτυχίες της χώρας.
«Η Γερμανία είναι από τους πιο ισχυρούς εταίρους μας και πάντα συνομιλούμε σχετικά με θέματα ασφαλείας», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ
Η κα. Μέρκελ, από την πλευρά της, σημείωσε ότι, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, καταβάλλει προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο να σωθούν ζωές αμάχων και να υπάρξει διέξοδος.
«Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας, τότε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα εξετάσουμε μαζί τι μέτρα μπορούμε να υιοθετήσουμε», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «Η Ρωσία έχει παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Κριμαίας. Πρέπει να βρούμε λύσεις σε αυτή την κρίση για το καλό της παγκόσμιας τάξης».
Επιπροσθέτως, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε:
»Έχουμε επιτύχει πολλά όσον αφορά στην Ευρωζώνη. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, ειδικά όσον αφορά στην ανάπτυξη. Να προχωρήσουμε στη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
»Να ασχοληθούμε με ζητήματα που αφορούν στην Παγκόσμια Υγεία, όπως ο Έμπολα και να αντιδρούμε σαν παγκόσμια κοινότητα σε αυτές τις απειλές.
»Θα ασχοληθούμε με τη Μέση Ανατολή και με το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
»Είμαι ευγνώμων που βρήκαμε ομογνωμία (με τον πρόεδρο των ΗΠΑ).
Διαβάστε επίσης: