Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «ο κόσμος δεν κάνει αρκετά» για να σταματήσει την επιδημία του Έμπολα εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε μια συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων από τις χώρες που συναποτελούν τον διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Ο Ομπάμα τόνισε ότι η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού, που έχει σκοτώσει πάνω από 4.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική, πρέπει να σταματήσει «στην πηγή της», την Αφρική. Σημείωσε όμως ότι το αμερικανικό σύστημα υγείας είναι αποτελεσματικό και είναι μάλλον απίθανο να εξαπλωθεί η επιδημία στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Λευκού Οίκου για θέματα προϋπολογισμού Σον Ντόνοβαν, έκανε έκκληση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση της καταπολέμησης της επιδημίας και να χορηγηθούν άμεσα τα 250 εκατ. δολάρια που έχουν ζητηθεί από το Πεντάγωνο.
Σε επιστολή του προς την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξετάζει το θέμα, ο Ντόνοβαν υπογράμμισε ότι η εκταμίευση μικρών δόσεων μπορεί να επιβραδύνει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και τελικά να αυξήσει το συνολικό κόστος. «Η ταχεία διάδοση του ιού στη δυτική Αφρική δείχνει ότι ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας. Κάθε λεπτό μετράει», τόνισε.
Την ίδια ώρα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, ανακοίνωνε ότι θέτει υπό παρακολούθηση συνολικά 76 ανθρώπους που ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τον Λιβεριανό Τόμας Ντάνκαν, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε νοσοκομείο του Ντάλας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του CDC Τόμας Φρίντεν, στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται όλοι όσοι μπήκαν στο δωμάτιο του ασθενούς αλλά και εκείνοι που ήρθαν σε επαφή με το αίμα του κατά τις εργαστηριακές αναλύσεις.
Μέχρι στιγμής μόνο μια νοσοκόμα, η 26χρονη Νίνα Φαμ, ασθένησε από τον Έμπολα αφού φρόντισε τον Ντάνκαν. Η γυναίκα, που νοσηλεύεται στην απομόνωση, δήλωσε μάλιστα την Τρίτη ότι αισθάνεται καλά.
Να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκενμπεργκ και η σύζυγός του αποφάσισαν να δωρίσουν το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων στο CDC με στόχο την καταπολέμηση του Έμπολα. «Πρέπει να θέσουμε σύντομα υπό έλεγχο τον Έμπολα ώστε να μην διαδοθεί περισσότερο και να μην γίνει μια μακροχρόνια, παγκόσμια κρίση και να καταλήξουμε να αγωνιζόμαστε για δεκαετίες εναντίον του, σε ευρεία κλίμακα, όπως έγινε με τον HIV ή με την πολιομυελίτιδα», υποστήριξε ο Ζούκενμπεργκ.