Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του στον Λευκό Οίκο ήταν η αποτυχία προετοιμασίας για την επαύριο της ανατροπής του Μοαμάρ Καντάφι στη Λιβύη -η οποία βρίσκεται σήμερα βυθισμένη στο χάος. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη το 2011 ήταν «σωστή» κίνηση.

Λίγους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε ερωτήσεις από το Fox News για τις καλύτερες και χειρότερες στιγμές της προεδρίας του.

«Το χειρότερο λάθος;» ρώτησε ο δημοσιογράφος για να απαντήσει ο Ομπάμα: «Πιθανότατα η αποτυχία να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα μετά από αυτό που νομίζω ότι ήταν το σωστό να κάνουμε, την επέμβαση στη Λιβύη».

Μετά τον θάνατο του Μοαμάρ Καντάφι η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος με συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών και τη συγκρότηση δύο αντίπαλων Κοινοβουλίων και κυβερνήσεων. Το Ισλαμικό Χαλιφάτο έβαλε το «πόδι» του στη χώρα, και η Λιβύη μετατράπηκε σε βασικό σημείο αναχώρησης μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας έφθασε στην πρωτεύουσα Τρίπολη νωρίτερα τον Απρίλιο αλλά δεν έχει αναλάβει την εξουσία.

Ο ηγέτης της φράξιας που έχει τον έλεγχο στη δυτική Λιβύη έχει απειλήσει με διώξεις όποιον υπουργό του συνεργάτη με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση, παρόλο που είχαν υπάρξει προγενέστερες ανακοινώσεις ότι οι υπουργοί θα παραιτούνταν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει μεταμέλεια για τη Λιβύη, όπως επισημαίνει το BBC. Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο μήνα στο Atlantic Magazine ανέφερε πως η επιχείρηση εξελίχθηκε τόσο καλά όσο ήλπιζε, όμως η Λιβύη σήμερα είναι ένα «χάος».

Σε εκείνη τη συνέντευξη άσκησε κριτική στη Γαλλία και τη Βρετανία, λέγοντας ειδικά για τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι η προσοχή του αποσπάστηκε μετά την επέμβαση. Ήταν μία σπάνια κριτική για χώρα-στενή σύμμαχο των ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε οργή στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της προεδρίας του είναι κατά τον Μπαράκ Ομπάμα «η διάσωση της οικονομίας από τη μεγάλη ύφεση», ενώ η καλύτερη ημέρα του στον Λευκό Οίκο ήταν όταν πέρασε τις μεταρρυθμίσεις για την υγειονομική περίθαλψη.