Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ ακύρωσε την Τρίτη νόμο του Άρκανσο που απαγορεύει την παροχή θεραπειών φυλομετάβασης στους ανήλικους, την ώρα που ολοένα και περισσότερες Ρεπουμπλικανικές πολιτείες υιοθετούν αντίστοιχα νομοσχέδια.

Ο δικαστής Τζέι Μούντι εκτίμησε ότι ο νόμος αυτός είναι αντίθετος στο αμερικανικό Σύνταγμα διότι παραβιάζει τα δικαιώματα των γιατρών και κάνει διακρίσεις εις βάρος των τρανς ατόμων.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι απαγορευμένες αυτές θεραπείες βελτιώνουν την ψυχική υγεία και την ευημερία των ασθενών και ότι απαγορεύοντάς τες η πολιτεία υπονομεύει τα συμφέροντα αυτών που θα έπρεπε να προστατεύει», ανέφερε στην απόφασή του.

Το Άρκανσο, μια συντηρητική πολιτεία στις νότιες ΗΠΑ, έγινε το 2021 η πρώτη που απαγόρευσε την πρόσβαση των ανηλίκων σε θεραπείες φυλομετάβασης – ορμονοθεραπεία ή χειρουργική θεραπεία.

Έκτοτε περίπου 20 πολιτείες στις ΗΠΑ ακλούθησαν, ανάμεσά τους η Φλόριντα και το Τέξας. Κάποια από τα νομοσχέδια αυτά έχουν μπλοκαριστεί προσωρινά από τη δικαιοσύνη, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ομοσπονδιακός δικαστής λαμβάνει σχετική απόφαση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προτείνει μέχρι στιγμής φέτος περισσότερα από 500 νομοσχέδια τα οποία επηρεάζουν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, σύμφωνα με το Human Rights Campaign, μια οργάνωση που στηρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Πρόκειται για σαφή αύξηση σε σχέση με τα 315 νομοσχέδια που προτάθηκαν το 2022, εκ των οποίων υιοθετήθηκαν τα 29.

Ο Τιμ Γκρίφιν, γενικός εισαγγελέας του Άρκανσο, ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα ασκήσει έφεση. «Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να δείχνει ότι ένα παιδί ωφελείται από τις διαδικασίες αυτές, ενώ οι επιπτώσεις τους είναι βλαπτικές και συχνά μόνιμες», σημείωσε.

Ο ενάγων, ο 17χρονος τρανς Ντίλαν Μπραντ, δήλωσε ότι νιώθει «ευγνωμοσύνη» για την απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι ο δικαστής κατανόησε ότι η θεραπεία αυτή «άλλαξε τη ζωή μου προς το καλύτερο».

Ο έφηβος δήλωσε ότι προσέφυγε εναντίον της νομοθεσίας για να βοηθήσει όλους τους τρανς νέους «που βλέπουν το μέλλον τους να απειλείται από τέτοιου είδους νόμους».

Η απόφαση αφορά μόνο το Άρκανσο, αλλά οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ελπίζουν ότι θα έχει συμβολική αξία και εκτός των συνόρων της πολιτείας.

«Η απόφαση αυτή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα», εκτίμησε η Χόλι Ντίκσον τοπικό στέλεχος της οργάνωσης ACLU. «Η κινδυνολογία και η παραπληροφόρηση σχετικά με αυτές τις υπηρεσίες υγείας δεν βασίζονται πουθενά. Βλάπτουν τους νέους τρανς και πρέπει να σταματήσουν».