Η φρίκη του Ολοκαυτώματος, της εκκαθάρισης τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1939 -1945), αναβιώνει σήμερα, καθώς η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε. ως ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων.

Τόσο στο Ισραήλ, όπου βρίσκεται το μνημείο του «Shoah» (σ.σ. εβραϊκή γραφή της λέξης «Ολοκαύτωμα»), όσο και σε αρκετές περιοχές του πλανήτη πραγματοποιούν εκδηλώσεις τιμής για τα θύματα του σχεδίου «Τελική Λύση» που εκπόνησε ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ, σε συνεργασία με τον αρχηγό της Γκεστάπο, Χάινριχ Χίμλερ, και τον υπουργό Εξοπλισμών, Άλμπερτ Σπέερ.

Η «Τελική Λύση» προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη μεταγωγή όλων των Εβραίων πολιτών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Auschwitz, το Dahau, το Spandau και το Birgenau έγιναν συνώνυμα της φρίκης, των αποστεωμένων «ζωντανών – νεκρών», που έγιναν θύματα μιας αρρωστημένης πρακτικής, που σε ημερησία βάση περιλάμβανε καταναγκαστικά έργα, βασανιστήρια, πειράματα, αλλά και κάθε μορφής εξευτελισμό απέναντι στην ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

Και όλα αυτά κατέληγαν πάντοτε στο ίδιο ακριβώς σημείο: στους θαλάμους με το θανατηφόρο αέριο Zyklon-B και τους κλιβάνους.

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 66 χρόνια, ο «Κόκκινος Στρατός» έμπαινε στο Auschwitz, αντικρίζοντας μια απέραντη εικόνα φρίκης: βουνά με αποστεωμένα πτώματα Εβραίων και Ρομά, που θυσιάστηκαν στον βωμό της «άρειας ιδεολογίας» και των πρακτικών της που είχε περιγράψει στο βιβλίο του «Mein Kampf» (σ.σ. «Ο Αγών μου») ο Χίτλερ.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι τουρκικές Αρχές συμμετέχουν επισήμως στην ημέρα μνήμης που γίνεται στην μεγάλη εβραϊκή συναγωγή του Nev Shalom.

«Το ολοκαύτωμα δεν μπορεί να περιοριστεί στο παρελθόν» αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε στην Άγκυρα, με αφορμή τη διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Εξάγοντας συμπεράσματα από το μεγάλο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, θυμόμαστε ξανά τη σημασία της συνεργασίας για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ειρηνικού κόσμου» συνεχίζει η ανακοίνωση που προσθέτει ότι «θυμόμαστε με σεβασμό εκατομμύρια Εβραίους και μέλη πολλών άλλων μειονοτήτων που έχασαν τη ζωή τους κάτω από το ναζιστικό καθεστώς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Αρχιραββίνος την Κωνσταντινούπολης, Ιζακ Χαλέβα, ο νομάρχης, Αβνί Μουτλού, και εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών θα ανάψουν καντήλια στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ενώ εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης θα μιλήσουν για τη σημασία της επετείου.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ)