Οι ιαπωνικές αρχές συνέστησαν στον πληθυσμό που εγκαταλείπει την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, τη λήψη ιωδίου, ανακοίνωσε σήμερα στη Βιέννη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ).

Η ΙΑΕΑ επικαλέσθηκε σύσταση της Ιαπωνικής Επιτροπής Πυρηνικής Ασφαλείας προς τις τοπικές αρχές, στις 16 Μαρτίου.

Το ιώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο προστασίας από τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Έτοιμη ν΄αναχωρήσει από την Ιαπωνία είναι η 76μελής ομάδα των αυστραλών διασωστών καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο Σίδνεϊ.

Η ομάδα, η οποία έφθασε στο Τόκιο την περασμένη εβδομάδα με μεταγωγικό αεροσκάφος και έστησε τη βάση της στο ψαροχώρι Μιναμισανρίκου, θ αναχωρήσει από την Ιαπωνία απογοητευμένη καθώς δεν κατάφερε να ανασύρει κάποιον επιζώντα ή νεκρό.

«Εάν δε γίνει κάποιο θαύμα ως το τέλος της ημέρας, θα πούμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να εντοπιστούν επιζώντες», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Ιαν Κρίμερ στην εφημερίδα The Australian.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για ηλεκτροδότηση

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Dajiitsi. Μετά τις πρώτες επιχειρήσεις ρίψεις νερού από ελικόπτερα CHK-47 Shinook και επίγειο συνεργείο με ειδικά πυροσβεστικά οχήματα FTF να έχουν ολοκληρωθεί με μερική επιτυχία, εκπρόσωπος της εταιρείας Tepco τόνισε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στην παροχή ηλεκτροδότησης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το εσωτερικό σύστημα ψύξης.

Δείτε το video των ρίψεων νερού από εναέρια μέσα…

Ήδη έχει συνδεθεί από την Πέμπτη καλώδιο τροφοδοσίας στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο2 το οποίο προβλεπόταν να λειτουργήσει χθες το βράδυ, ωστόσο λόγω των εκτεταμμένων ζημιών στο δίκτυο και από τη προηγούμενη χρήση με θαλασσινό νερό έχει καθυστερήσει η λειτουργία του. Παράλληλα, προβλέπεται να συνδεθεί αντίστοιχο καλώδιο στους αντιδραστήρες Νο3 και Νο4 μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο εργοστάσιο, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ τόνισε ότι η «κατάσταση παραμένει σοβαρή,  χωρίς όμως να επιδεινώνονται σημαντικά οι συνθήκες». Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ανεβάζει την κλίμακα κινδύνου από το 4 στο 5, θεωρώντας τα προβλήματα εφάμιλλα του περιστατικού στην περιοχή Three Mile Island στην Πενσυλβανία το 1979.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρχει μέχρι στιγμής απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού, να συμβούν αρκετοί θάνατοι από έκθεση σε ραδιενέργεια και να υπάρχει σημαντική ζημιά στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση ο επικεφαλής της IAEA, Yukiya Amano, εξήγησε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για αξιολόγηση της καταστροφής και ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στη Fukushima δεν έχει καμία σχέση με το Chernobyl.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του αναφέρεται: «Η κατάσταση στους αντιδραστήρες στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι παραμένει πολύ σοβαρή, όμως μετά από την τελευταία ενημέρωση στον Τύπο, που κάναμε, δεν επιδεινώθηκε κατά τρόπο σημαντικό».

Οι χθεσινές προσπάθειες εστιάστηκαν στην πλήρωση του χώρου αποθήκευσης των «εξασθενημένων χρησιμοποιημένων» ράβδων με νερό του αντιδραστήρα Νο3. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι επτά οχήματα έριξαν 50 τόνους νερού. Κατά τη διάρκεια των ρίψεων και ύστερα συνέχιζε να βγαίνει λευκός ατμός που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης Yukio Edanο οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό «έφτασε στο στόχο του».

Δείτε το video…

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια κίνηση στον αντιδραστήρα Νο4 ο οποίος αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα και μάλιστα έχουν σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες δύο πυρκαγιές που σε μεγάλο βαθμό ανέβασαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο. Η τελευταία ενημέρωση από την εταιρεία Tepco έκανε λόγο ότι υπάρχει νέρο μέσα στον χώρο αποθήκευσης και προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας.

Υπάρχει και η πρόταση να ρίξουν τόνους άμμου και τσιμέντου στο εργοστάσιο έτσι ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανή έκρηξη ή φωτιά, εμποδίζοντας παράλληλα περαιτέρω τη ραδιενέργεια να διαφύγει στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη λύση θεωρείται «μη ρεαλιστική» και το βάρος δίνεται στην ενεργοποίηση των εσωτερικών συστημάτων ψύξης.