Πολιτικές εξελίξεις στην Βρετανία προκάλεσε η παραίτηση της Λιζ Τρας από τη θέση της αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας -και κατά συνέπεια αυτήν της πρωθυπουργού- ύστερα από μόλις 44 μέρες στην πρωθυπουργία.
«Θα είναι εφικτό να γίνει μια ψηφοφορία και να ολοκληρωθούν οι εκλογές μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου», είπε ο Μπρέιντι σε δημοσιογράφους.
Η διαδικασία εκλογής της Τρας στην ηγεσία από περίπου 170.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος διήρκεσε δύο μήνες μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον.
Υποψήφιος εκ νέου ο Μπόρις Τζόνσον – Ποιοί είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι της Λιζ Τρας
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να είναι υποψήφιος στην αναμέτρηση για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος για να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε σήμερα, ανέφεραν οι Times.
«Κάνει βολιδοσκοπήσεις, αλλά λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος», ανέφερε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης των Times, Στίβεν Σουίνφορντ.
EXCLUSIVE:
I’m told that Boris Johnson is expected to stand in the Tory leadership contest
He’s taking soundings but is said to believe it is a matter of national interesthttps://t.co/SuApE3RmIr
— Steven Swinford (@Steven_Swinford) October 20, 2022
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, εκτός του πρώην πρωθυπουργού στα φαβορί για να αντικαταστήσουν την Λιζ Τρας είναι ο Ρίσι Σουνάκ, Μπεν Γουάλας και Πένι Μόρνταντ.
Στο ερώτημα «Ποιος θα αναλάβει την θέση της», έρχεται να δώσει απάντηση η δημοσκόπηση της YouGov, η οποία έδειξε ότι οι Τόρις σχεδόν αναπολούν τον προκάτοχό της, αφού ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται ως η επικρατέστερη επιλογή για την ώρα.
Το 32% των Τόρις δηλώνει ότι ο Τζόνσον πρέπει να είναι ο διάδοχός της Τρας, με το 23% να ψηφίζει Ρίσι Σουνάκ και το 10% τον υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ θεωρείται το μεγάλο φαβορί σε γραφεία στοιχημάτων, ενώ η πρώην υπουργός Πένι Μόρνταντ αν και ακούγεται το όνομά της, δεν είναι η προτιμότερη από το κόμμα για να ηγηθεί. Αποτελεί την πρώτη γυναίκα στα βρετανικά χρονικά που έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας – επί πρωθυπουργίας Μέι-.
Ο Σουνάκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι ο πλουσιότερος πολιτικός στη βρετανική βουλή, αφοσιωμένος στην ιδεολογία της Θάτσερ, και με ένα πολύ καλά οργανωμένο επικοινωνιακό επιτελείο.
Ο Μπεν Γουάλας είναι ο μοναδικός από την κυβέρνηση Τζόνσον που παρέμεινε στο πόστο του, το υπουργείο Άμυνας, όταν ανέλαβε τα ηνία η Λιζ Τρας, ωστόσο, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, δεν θεωρεί ότι έχει έρθει ακόμα η ώρα του για να αναλάβει τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος.
Γενικές εκλογές ζητά η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση – τα κόμματα των Εργατικών, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών αλλά και η Νίκολα Στέρτζιον στην Σκωτία – ζητά η χώρα να πάει σε γενικές εκλογές το συντομότερο.
Για τους Εργατικούς, το δημοσκοπικό κλίμα παρουσιάζεται πλέον να είναι εξαιρετικά ευνοϊκό καθώς εκείνοι προηγούνται στις σφυγμομετρήσεις και μάλιστα με διαφορά.
Ικανοποίηση στους ψηφοφόρους του Συντηρητικού κόμματος με την παραίτηση της Λιζ Τρας
Με ανακούφιση υποδέχτηκαν οι κάτοικοι του Γκόνταλμινγκ, ενός προπυργίου των Συντηρητικών στο νότιο Λονδίνο, την ανακοίνωση της παραίτησης της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία .
«Υπέροχα!» αναφώνησε ο Κεν Κάλι, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας 62 ετών, όταν έμαθε την είδηση σε αυτήν την καταπράσινη κοινότητα που βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. «Προκάλεσε χαμό, το απόλυτο χάος και δεν είχε τη στήριξη του υπόλοιπου κόμματος», σχολίασε.
Το χάος των τελευταίων εβδομάδων, η ανακοίνωση και κατόπιν η ανάκληση του σχεδίου μαζικών φοροαπαλλαγών που προκάλεσε πανικό στις αγορές, ήταν πηγή ανησυχίας για τον Κάλι. Θα προτιμούσε για πρωθυπουργό τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές από την Τρας. «Ανησυχώ, όπως και όλος ο κόσμος στη χώρα», είπε, πιστεύοντας ότι τώρα «θα ξεκινήσει αναταραχή, η αντιπολίτευση θα στριγκλίζει για εκλογές».
Ο Κάλι φοβάται ότι, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, είναι πλέον πολύ αργά για να αναστρέψουν οι Συντηρητικοί την κατάσταση και να κερδίσουν τις εκλογές.
«Το κακό έγινε, αυτό είναι βέβαιο. Τώρα, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα αναλάβει την εξουσία», είπε, επιμένοντας ότι ο Σούνακ «θα έκανε καλύτερη δουλειά».
Το πολιτικό χάος προκάλεσε «δυσφορία» και στη Σάλι Σέρφιλντ. «Πιστεύω πραγματικά ότι είναι καλύτερα να φύγει η Τρας. Χρειάζονται εκλογές», είπε, εκτιμώντας ότι η παρούσα κυβέρνηση «έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα».
Η Κάρμεν Χάρβεϊ-Μπράουνι, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ψηφοφόρος του Συντηρητικού κόμματος, είπε ότι «έπρεπε» να φύγει η Τρας. Κατά την άποψή της, η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μπόρις Τζόνσον «δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων». Ο Τζέρεμι Χαντ θα μπορούσε να αναλάβει στη θέση της όμως στο σημερινό πλαίσιο η ηγεσία του κόμματος μπορεί να γίνει «ηλεκτρική καρέκλα».
Η Παμ Ντίπροουζ, που όπως είπε ψήφιζε ανέκαθεν τους Συντηρητικούς, πιστεύει ότι ευθύνονται τα μέλη του κόμματος για την πανωλεθρία. «Δικό τους το λάθος, εκείνοι την εξέλεξαν», είπε. Και είναι κατηγορηματική: «Φέρτε πίσω τον Μπόρις».