Η σημερινή Διάσκεψη του Βερολίνου συγκέντρωσε τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον της Αθήνας, ευελπιστώντας να αποτελέσει το εναρκτήριο βήμα για την πορεία ειρήνευσης στη Λιβύη.

Στις 20.30 περίπου (ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας για τα αποτέλεσματα της συνάντησης.

Λίγο μετά τις 15.30 (ώρα Ελλάδας) άρχισαν επισήμως στο Βερολίνο οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης κορυφής για την ειρήνευση της Λιβύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποχώρησαν ο Ερντογάν και ο Πομπέο από τη Διάσκεψη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Ρετζέπ Ταγίπ Ερτντογάν και Μάικ Πομπέο αποχώρησαν από την εν εξελίξει Διάσκεψη του Βερολίνου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κρίσιμη σύνοδο παρέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Γκρίνια» Τζόνσον σε Πούτιν στην διάσκεψη του Βερολίνου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε σήμερα Κυριακή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών έως ότου η Μόσχα σταματήσει την «αποσταθεροποιητική δραστηριότητά» της που απειλεί την ασφάλεια.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συνάντησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο, όπου οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν θέματα ασφαλείας στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ και στο Ιράν.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Βρετανίας για το Σάλσμπερι, όπου έγινε απερίσκεπτη χρήση χημικών όπλων και μια θρασύτατη απόπειρα δολοφονίας αθώων ανθρώπων στο βρετανικό έδαφος. Είπε ότι μια τέτοια επίθεση δεν πρέπει να επαναληφθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος σε ανακοίνωση. Αναφερόταν στην επίθεση με χημικά το 2018 εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην πόλη Σάλσμπερι για την οποία η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού.

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων έως ότου η Ρωσία τερματίσει την αποσταθεροποιητική της δράση που απειλεί τη Βρετανία, τους συμμάχους μας και υπονομεύει την ασφάλεια των πολιτών μας και τη συλλογική μας ασφάλεια».

Reuters: Κοντά σε συμφωνία οι ηγέτες στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες της συνόδου στο Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters.

Μακρόν: Η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στη Λιβύη πρέπει «να σταματήσει»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη Σύρων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης, αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάσκεψη του Βερολίνου, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του και ενώ η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει στείλει στην πρωτεύουσα της Λιβύης μερικές εκατοντάδες Σύρους μαχητές.

Ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη χωρίς κανένα από τα εμπόλεμα μέρη να θέτει προϋποθέσεις, δήλωσε ακόμη ο Μακρόν.

Τα ευτράπελα στην οικογενειακή φωτογραφία

Από ευτράπελα συνοδεύτηκε η οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου. ‘Όταν στήθηκαν για την καθιερωμένη φωτογραφία, διαπιστώθηκε πως έλειπε από το κάδρο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μόλις αντιλήφθηκε πως τον αναζητούν έσπευσε στη θέση του.

 

 

Αμέσως μετά διαπιστώθηκε ότι και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, έψαχνε τη θέση του, μην ξέροντας από πού να… περάσει.

 

Φυλές της Λιβύης ανακοίνωσαν πως έκλεισαν δύο κοιτάσματα πετρελαίου

Μια οργάνωση που αντιπροσωπεύει φυλές της νότιας Λιβύης ανακοίνωσε πως έκλεισε τα νότια πετρελαϊκά κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ, ουσιαστικά σταματώντας το σύνολο της πετρελαϊκής παραγωγής της Λιβύης ενώ στο Βερολίνο διεξάγεται η διεθνής διάσκεψη για την ειρήνευση της χώρας.

Ο ηγέτης της οργάνωσης Οργή του Φεζάν, ο Μπασίρ αλ-Σέιχ, δήλωσε στο Ρόιτερ πως η οργάνωσή του έκλεισε τα δύο πετρελαϊκά κοιτάσματα, μόλις δύο ημέρες αφού στο ανατολικό τμήμα της χώρας είχαν κλείσει και άλλες πετρελαιοπηγές.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή για το κλείσιμο των κοιτασμάτων, από τα οποία αντλούνται περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Φρούριο η καγκελαρία για τη Διάσκεψη

Με την άφιξη των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε η άφιξη στην Καγκελαρία των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Είχε προηγηθεί διμερής συνάντηση των δύο ηγετών. Τους εκπροσώπους χωρών και οργανισμών που λαμβάνουν μέρος στη σημερινή Σύνοδο υποδέχθηκαν η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες

Η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων δημιουργεί, όπως είναι αναμενόμενο, υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με το Βερολίνο να βρίσκεται στο «επίπεδο 1» και την Αστυνομία να έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης.

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάζονται σήμερα για την Διάσκεψη, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, στο περιθώριο της διάσκεψης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως ελπίζει ότι η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο Πούτιν πριν συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χάφταρ πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πούτιν.

 

Συνάντηση Πούτιν – Μακρόν πριν τη σύνοδο κορυφής

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μια σύντομη συζήτηση με τον Εμανουέλ Μακρόν πριν από την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου. Παρών στη συνομιλία ήταν και ο Σεργκέι Λαβρόφ. 

Συνομιλία Τζόνσον – Μακρόν στο περιθώριο της Διάσκεψης

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν επανέλαβαν την δέσμευσή τους για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και συμφώνησαν ότι απαιτείται ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο δράσης.

«Σχετικά με το Ιράν, οι ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPoA) και αναγνώρισαν επίσης την ανάγκη να καθοριστεί ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για την αποτροπή του να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό όπλο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αφού οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Λιβύης στο Βερολίνο.

«Συμφώνησαν για τη σημασία της αποκλιμάκωσης και της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους για να βρεθεί ένας διπλωματικός τρόπος επίλυσης για τις τρέχουσες εντάσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Συνάντηση Μέρκελ και Χάικο Μάας με τους Χαφτάρ και αλ Σάρατζ πριν τη διάσκεψη

Η οικοδέσποινα της Διάσκεψης του Βερολίνου, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας συναντήθηκαν πριν τη διάσκεψη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Δηλώσεις Μπόρις Τζόνσον πριν τη Διάσκεψη

Φτάνοντας για συνομιλίες στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το χάος που κατακλύζει τη Λιβύη αποτελεί μια «ντροπή» και ζήτησε μια διαδικασία που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν πρόθυμο να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική επιχείρηση εάν υπήρχε μια πραγματική κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι «συγκρούσεις δι’ αντιπροσώπων» τελειώνουν μόνο όταν οι εξωτερικές δυνάμεις το αποφασίσουν.

«Ο λαός της Λιβύης υπέφερε αρκετά. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε προς τα εμπρός για τη χώρα», είπε ο Τζόνσον.

Ερωτηθείς εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις για να παρακολουθήσουν μια κατάπαυση του πυρός, ο κ. Τζόνσον δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε αυτό που κάνουμε πολύ καλά, το οποίο είναι να στείλουμε εμπειρογνώμονες για να παρακολουθούν μια κατάπαυση του πυρός».

Ο Πομπέο εκφράζει την οργή του στον Σίσι για τον θάνατο Αμερικανού πολίτη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, εξέφρασε την οργή του κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι σχετικά με τον «άσκοπο και τραγικό θάνατο» του κρατούμενου υπηκόου των ΗΠΑ Moustafa Kassem στην Αίγυπτο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα τον θάνατο του Αιγύπτιου-αμερικανού Kassem σε φυλακή στην Αίγυπτο, όπου βρισκόταν υπό κράτηση από το 2013, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να εκφράζουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Καΐρο.

Μια δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας στη συνάντηση δεν έκανε καμία αναφορά στην υπόθεση του Kassem.

«Το φυσικό αέριο δεν διαδραματίζει κανέναν ρόλο στη σημερινή Διάσκεψη», δηλώνει ο υπ.Εξωτερικών Χάικο Μάας και κάνει λόγο για μια πολιτική διαδικασία με στόχο την ειρήνη

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη Διάσκεψή μας», η οποία αποτελεί μια πολιτική διαδικασία για την Λιβύη, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, αναφερόμενος στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη και καλεί όλους «να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα φυσικού αερίου όσο μαίνεται ο εμφύλιος».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο κ. Μάας απαντά ακόμη αρνητικά στο ερώτημα αν η Γερμανία υποχώρησε στην πίεση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσδεδεμένη στη διαδικασία. Και είμαι πολύ σίγουρος ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται για την ειρήνη στη Λιβύη και ως εκ τούτου υποστηρίζουν τη Διάσκεψη», προσθέτει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της σημερινής Διάσκεψης, ο Χάικο Μάας εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «κατορθώσαμε να συγκεντρωθούν όλοι σε ένα τραπέζι» και επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να καταλήξουμε σε δεσμευτικές συμφωνίες. «Η Διάσκεψη μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για ειρήνη στη Λιβύη», αναφέρει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Λιβύη να εξελιχθεί σε «νέα Συρία», αλλά και για την ανάγκη να υπάρχουν στην χώρα λειτουργικές κρατικές δομές, προκειμένου να σταματήσει και η δράση διακινητών μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη.

Συζήτηση Πομπέο – Τσαβούσογλου

«Σήμερα στο Βερολίνο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου και εγώ συζητήσαμε για την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη. Συμφωνήσαμε με την ανάγκη επίσημης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης», αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Στρατάρχης Χαφτάρ πριν την έναρξη της Συνόδου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Λίγο μετά τις 3 ώρα Ελλάδας, ηγέτες και εκπρόσωποι 10 χωρών, οι επικεφαλής 4 διεθνών οργανισμών και οι δύο αντίπαλοι στον εμφύλιο της αφρικανικής χώρας, θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τα αντικρουόμενα συμφέροντα προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή λύση, με το προσχέδιο του ΟΗΕ για το τελικό ανακοινωθέν να κινείται στους άξονες της μόνιμης εκεχειρίας, της τήρησης του εμπάργκο όπλων και του τερματισμού κάθε ξένης παρέμβασης.

Έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και βέβαια τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Διαδηλώσεις έξω από τον χώρο της Διάσκεψης

Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από τον χώρο όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης