Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι αποφασίζουν σήμερα εάν θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν τη συμφωνία σύνδεσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία σε ένα συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι πιθανόν να αποδειχθεί υψηλής πολιτικής σημασίας για την Ένωση, ένα τεστ για τα αισθήματα της ολλανδικής κοινής γνώμης απέναντι στην Ε.Ε. με ιδιαίτερο βάρος εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Το κείμενο της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.-Ουκρανίας είναι ανάλογο με τις συμφωνίες που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει με μια σειρά χωρών: την Αλβανία, τη Σερβία, την Τουρκία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, το Μαρόκο, τη Χιλή.

Στο κεφάλαιο των εμπορικών σχέσεων προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία και σε πολιτικό επίπεδο αναφέρεται σε ένα «συμβόλαιο σύνδεσης».

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί και από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για να τεθεί σε ισχύ. Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που δεν την έχει επικυρώσει.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό και, κατά συνέπεια, η επικράτηση του «όχι» δεν θα αναγκάσει την ολλανδική κυβέρνηση να προβάλει βέτο στη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο εύθραυστος κυβερνών συνασπισμός της Ολλανδίας δεν θα μπορεί να αγνοήσει ένα αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έναν χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές.

Οι πολέμιοι της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.-Ουκρανίας θεωρούν ότι ωθεί την Ένωση σε μία συμμαχία με μια διεφθαρμένη χώρα που χρειάζεται οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, αν και πρόκειται ουσιαστικά για συμφωνία εμπορικής συνεργασίας που δεν επιτρέπει στους Ουκρανούς να εργασθούν στην Ε.Ε., θεωρούν ότι αποτελεί τον προθάλαμο για μελλοντική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόρριψη της συμφωνίας σύνδεσης της Ε.Ε. με την Ουκρανία, από τους ψηφοφόρους ή από την ολλανδική κυβέρνηση, θα αποτελέσει πολιτική νίκη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που είναι αντίθετος με την ενίσχυση των σχέσεων του Κιέβου με την Ευρώπη, στον λεκτικό του πόλεμο με τη Δύση.

Ενδεχόμενη απόφαση της Ε.Ε. να εφαρμόσει τη συμφωνία παρά την πιθανή αρνητική ψήφο στο ολλανδικό δημοψήφισμα, είτε η ολλανδική κυβέρνηση την εφαρμόσει είτε όχι, θα πλήξει την εικόνα της Ένωσης, θα υπονομεύσει την ικανότητά της να εμφανίσει ενιαίο μέτωπο στην κοινή εξωτερική της πολιτική και θα στείλει ένα μήνυμα προς τους Ουκρανούς ότι, όσο και να επιθυμούν να προσεγγίσουν την Ευρώπη, εκείνη δεν τους θέλει.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «όχι» φαίνεται να προηγείται οριακά του «ναι» μεταξύ των πολιτών που προτίθενται να μετακινηθούν μέχρι τις κάλπες, ενώ η συμμετοχή τοποθετείται και αυτή οριακά πάνω από το 30% που συνιστά το κατώτατο όριο για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος.

Η ολλανδική κυβέρνηση, που υποστηρίζει το «ναι», φοβάται μήπως το δημοψήφισμα μετατραπεί σε μία ψηφοφορία διαμαρτυρίας, όπως το 2005, όταν η πλειοψηφία διέρρηξε τη φιλοευρωπαϊκή ολλανδική παράδοση και απέρριψε το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters