Ολλανδικό δικαστήριο απαγόρευσε την Τετάρτη στον Τιερί Μπάουντετ, ηγέτη του ολλανδικού λαϊκιστικού κόμματος Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD), να συγκρίνει τους υγειονομικούς περιορισμούς κατά του κορωνοϊού με το Ολοκαύτωμα, σε μια αγωγή που άσκησαν τέσσερις επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και αρκετές ενώσεις.

Ο βουλευτής Τιερί Μπάουντετ πρέπει να διαγράψει αρκετές από τις δηλώσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντός 48 ωρών και δεν θα μπορεί πλέον στο μέλλον να χρησιμοποιεί τις εικόνες του Ολοκαυτώματος στο πλαίσιο της συζήτησης για τα υγειονομικά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Τα δεινά των Εβραίων υποτιμώνται σιωπηρά” από τη “δυσανάλογη” σύγκριση της πολιτικής για την υγεία με το Ολοκαύτωμα, είπε η δικαστής, σύμφωνα με το δημόσιο ολλανδικό δίκτυο NOS.

Η δικαστής τόνισε ότι υπάρχει “πιεστική κοινωνική ανάγκη παρέμβασης, για την προστασία των συμφερόντων των επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, των οικογενειών τους και της ίδιας της δημόσιας συζήτησης”.

“Παράλογη, ακατανόητη κρίση. Είμαστε θυμωμένοι και μάχιμοι. Και φυσικά, θα κάνουμε έφεση”, δήλωσε ο Τιερί Μπάουντετ σε μήνυμά του στο Twitter μετά τη δικαστική απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κινήθηκε από τέσσερις Εβραίους επιζήσαντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το CJO, το οποίο απαρτίζεται από εβραϊκές οργανώσεις στην Ολλανδία και το Κέντρο Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης του Ισραήλ (CIDI), το οποίο παρακολουθεί τον αντισημιτισμό στη χώρα.

Οι ενάγοντες επισήμαναν αρκετές δημοσιεύσεις του λαϊκιστή Τιερί Μπάουντετ στο Twitter, και συγκεκριμένα αυτή στην οποία επιβεβαίωσε ότι “οι μη εμβολιασμένοι είναι οι νέοι Εβραίοι, αυτοί που αποστρέφουν το βλέμμα από τους αποκλεισμούς είναι οι νέοι ναζί”.

Ο Μπάουντετ είχε επίσης δημοσιεύσει δίπλα-δίπλα τη φωτογραφία ενός παιδιού που δεν είχε επιτραπεί να πάει στη γιορτή του Αγίου Νικολάου (η οποία είναι πηγή χαράς για τους νεότερους Ολλανδούς) και αυτή ενός αγοριού από το γκέτο του Λοτζ (Πολωνία) που φορούσε ένα αστέρι του Δαβίδ πριν από την απέλασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενάγοντες επέκριναν επίσης την κοινοποίηση από τον λαϊκιστή μιας φωτογραφίας του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, που είχε το σχόλιο: “Πώς είναι ΔΥΝΑΤΟΝ να μην βλέπουμε ακόμα πώς επαναλαμβάνεται η ιστορία”.

Το δικαστήριο επέβαλε στον Μπάουντετ να διαγράψει τα μηνύματά του στο Twitter εντός 48 ωρών και μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο 25.000 ευρώ την ημέρα εάν δεν το πράξει.

Το CIDI χαιρέτισε την απόφαση σε μήνυμα στο Twitter, “ανακούφιση” για την εισαγγελία, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν επιθυμούν μέσω αυτής της νομικής διαδικασίας “να πάρουν θέση στη συζήτηση για τα μέτρα για τον κορωνοϊό”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης