Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.796.245 πρόσφυγες μέχρι την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 215.000 άνθρωποι που δεν είναι Ουκρανοί, διέφυγαν επίσης από την Ουκρανία.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, δείχνουν μια αύξηση 59.774 σε σχέση με χθες, Πέμπτη.
Τουλάχιστον 2,7 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες – σχεδόν έξι στους δέκα από την έναρξη του πολέμου – διέφυγαν προς την Πολωνία. Τουλάχιστον 725.000 έφθασαν στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR, 645.000 Ουκρανοί διέφυγαν τον Φεβρουάριο, σχεδόν 3,4 εκατ. τον Μάρτιο και περισσότεροι από 760.000 από την 1η Απριλίου.
Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 90% των προσφύγων, καθώς οι άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών έχουν κληθεί στα όπλα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να φύγουν.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αν υπολογιστούν και εκείνα που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα.
Οι περίπου 215.000 υπήκοοι τρίτων χωρών που διέφυγαν από την Ουκρανία – άτομα που δεν είναι πολίτες ούτε της Ουκρανίας, ούτε της χώρας στην οποία εισήλθαν – είναι στην πλειονότητά τους φοιτητές και μετανάστες εργάτες.
Εκτός των προσφύγων, ο ΔΟΜ εκτιμά πως ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Ουκρανίας ανέρχεται σε 7,1 εκατομμύρια.
Πριν από την εισβολή, η Ουκρανία είχε 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο και δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, στον νότο, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις ζώνες στην ανατολική Ουκρανία, που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.