Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδίκασε απερίφραστα τον φόνο της Παλαιστινιο-Αμερικανίδας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ στις 11 Μαΐου και τον τραυματισμό άλλου δημοσιογράφου στην πόλη της Δυτικής Όχθης Τζενίν», σε ομόφωνη δήλωσή του που υιοθετήθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί επίσης στη δήλωση αυτή, την οποία υιοθέτησε κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, σε μια πολύ σπάνια ομόφωνη θέση που λαμβάνει σε ένα θέμα που αφορά το Ισραήλ, «μια άμεση, σε βάθος, διαφανή και αμερόληπτη έρευνα» για τον φόνο της δημοσιογράφου. Επίσης υπογραμμίζει «την ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την απόδοση ευθυνών» στον δράστη ή τους δράστες της, σύμφωνα με το κείμενο που εξασφάλισε το AFP.
Σύμφωνα με διπλωμάτες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση του κειμένου ήταν ιδιαίτερα «δύσκολες».
Η Κίνα εξασφάλισε από τις ΗΠΑ την περικοπή των παραγράφων που κατήγγειλαν τις καταχρήσεις που διαπράττονται κατά των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο και που υπερασπίζονταν την ελευθερία τους και την προστασία τους κατά την κάλυψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και τις διάφορες εκδοχές της δήλωσης που εξασφάλισε το AFP κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.
Το κείμενο που υιοθετήθηκε περιορίζεται στην υπενθύμιση ότι «οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να προστατεύονται ως άμαχοι». Δεν αναφέρεται στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της κηδείας της δημοσιογράφου.
Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία εργαζόταν στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, σκοτώθηκε την Τετάρτη με σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που κάλυπτε ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακό έδαφος που έχει καταληφθεί από το Ισραήλ από το 1967.
Αρχικά, το Ισραήλ δήλωνε ότι η δημοσιογράφος «πιθανόν» σκοτώθηκε από τα πυρά Παλαιστινίων. Ωστόσο το Ισραήλ ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι δεν αποκλείει να προήλθαν τα πυρά από τους δικούς του στρατιώτες. Η Παλαιστινιακή Αρχή, το δίκτυο Αλ Τζαζίρα και η κυβέρνηση του Κατάρ κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι την σκότωσε.