Τον διορισμό του Μάρτιν Γκρίφιθς στη θέση του ειδικού επιτετραμμένου των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη επικύρωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Βρετανός Γκρίφιθς είναι ο τρίτος απεσταλμένος που αναλαμβάνει να συντονίσει την αναζήτηση λύσης σε αυτήν τη σύγκρουση μέσα σε επτά χρόνια.

Ο νυν ειδικός επιτετραμμένος, ο Μαυριτανός Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν ήθελε να παραμείνει στη θέση αφού εκπνεύσει η ισχύς της σύμβασής του στο τέλος του μήνα.

Ο απερχόμενος επιτετραμμένος, τη μεσολάβηση του οποίου απέρριπταν οι σιίτες αντάρτες Χούθι, δεν κατάφερε να επιτύχει κανένα αποτέλεσμα εντός των ορίων των προσπαθειών του ΟΗΕ για να τερματιστεί ο πόλεμος ανάμεσα σε αυτούς και τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία έχει καταφύγει στο νότιο τμήμα της χώρας κι υποστηρίζεται από μια αραβική στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο προκάτοχος του Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, ο Τζαμάλ Μπενομάρ, είχε παραιτηθεί το 2015, έπειτα από την κατάρρευση των προσπαθειών που κατέβαλλε επί τέσσερα χρόνια για να υπάρξει συμφωνία πολιτικής μετάβασης.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ειρήνη, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, «διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην επίλυση κρίσεων, τις διαπραγματεύσεις, τη διαμεσολάβηση και τις ανθρωπιστικές υποθέσεις», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προτείνοντας στο Σ.Α. τον διορισμό του.

Θα αναλάβει το καθήκον να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτής που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, 22,2 εκατομμύρια Υεμενίτες -το 76% του πληθυσμού της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου- χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ 8,4 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τον λιμό.

Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι πέθαναν από την επιδημία χολέρας, η οποία ξέσπασε στη χώρα τον Απρίλιο του 2017.