Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες την παράταση της παροχής διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια Σύρους πολίτες, ωστόσο ο αριθμός των μεθοριακών διαβάσεων και το χρονικό διάστημα ισχύος της εντολής αυτής μειώθηκαν κατά το ήμισυ για να αποφευχθεί ένα ρωσικό βέτο.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας επέτρεψε να συνεχιστούν οι παραδόσεις διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας από δύο συνοριακά περάσματα στην Τουρκία, αλλά όχι από τα σημεία διέλευσης από το Ιράκ και την Ιορδανία. Επίσης ανανέωσε την ανθρωπιστική επιχείρηση για έξι μήνες αντί για ένα χρόνο.

Η Ρωσία και η Κίνα απείχαν από την ψηφοφορία και υποβάθμισαν το ψήφισμα προκαλώντας την οργή και την αποχή των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Τα εναπομείναντα 11 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος.

Από το 2014, τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις αρωγής περνούν τη βοήθεια στη Συρία από τέσσερα μεθοριακά περάσματα στην Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία. Η εντολή αυτή ανανεώνεται από τον ΟΗΕ ετησίως και η λήξη ισχύος της τρέχουσας έληγε την Παρασκευή. Τον Δεκέμβριο η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπλοκάροντας την παράταση. Ήταν η 14η φορά που το έπραξαν αφότου ξεκίνησε η σύρραξη στη Συρία το 2001.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία και 1,3 εκατομμύρια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας βασίζονται σε αυτή τη διασυνοριακή ανθρωπιστική βοήθεια. Η εντολή του ΣΑ είναι απαραίτητη επειδή η συριακή κυβέρνηση δεν συναινεί να εισέρχεται στη χώρα βοήθεια διαμέσου των συνόρων.

Ο πρέσβης του Βελγίου στα Ηνωμένα Έθνη τόνισε πως το πέρασμα από το Ιράκ χρησιμοποιείτο για την παράδοση ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους. “Σήμερα δεν υπάρχει ορατή εναλλακτική σε αυτό το συνοριακό πέρασμα”, είπε στη συνεδρίαση του ΣΑ πριν από την ψηφοφορία.

Η πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Κάρεν Πιρς τόνισε πως η έγκριση μόλις δύο μεθοριακών διαβάσεων για έξι μήνες ήταν “μια ανεπαρκή απάντηση στην κατάσταση στο πεδίο”. Κατηγόρησε επίσης την Ρωσία για πολιτικοποίηση του θέματος.

“Υπάρχουν περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο στα βορειοανατολικά αν δεν βρούμε ένα τρόπο να τους βοηθήσουμε. Είναι χειμώνας. Μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο επιτακτική η κατάσταση γίνεται”, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια απέρριψε τις ανησυχίες της, λέγοντας πως η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά πως η δράση του Συμβουλίου πρέπει να αντακλά την αλλαγή αυτή.

“Όλες αυτές οι κραυγές για επικείμενη καταστροφή που βρίσκεται αντιμέτωπο το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας αν κλείσουμε ένα συνοριακό πέρασμα, είναι απολύτως άνευ σημασίας, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτή την περιοχή έρχεται από μέσα από τη Συρία”, τόνισε σε δημοσιογράφους εν αναμονή της ψηφοφορίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική στην επιχείρηση παροχής διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά ο Νεμπένζια δήλωσε πως “υπάρχουν εναλλακτικές” επειδή η περιοχή ελέγχεται κατά μεγάλο βαθμό από τη συριακή κυβέρνηση.