Από τον Οκτώβρη του 2023 που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Γάζα μέχρι σήμερα, ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί σε όλες τις πόλεις του πολύπαθου θύλακα, ενώ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και όλες οι υποδομές κοινής ωφέλειας., χωρίς φυσικά να ξεχνάμε το πιο σημαντικό, τις ανθρώπινες απώλειες.
Μια νέα έκθεση του ΟΗΕ είδε το «φως» της δημοσιότητας την Δευτέρα 21/10, στην οποία αναφέρεται ότι: οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από τον πόλεμο – ο οποίος συνεχίζεται αμείωτος – έχει καταστρέψει ολοσχερώς το 60% έως το 70% όλων των σπιτιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί ενώ μόνο στη βόρεια Γάζα το ποσοστό αγγίζει το 82% των σπιτιών – αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της, είναι εκτοπισμένοι.
Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη και αναφέρει ότι η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια που εάν ο πόλεμος τελειώσει αύριο, η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας και η επιστροφή στην αναπτυξιακή τάση που καταγράφηκε μεταξύ 2007 και 2022, ενδέχεται να διαρκέσει έως και τρεισήμισι αιώνες!
Σύμφωνα με το skynewsarabia και όπως καταγράφεται στην έκθεση: «Εάν ο πόλεμος τελειώσει αύριο και η Γάζα επιστρέψει στην κατάσταση που υπήρχε πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, μπορεί να χρειαστούν 350 χρόνια για την παραπαίουσα οικονομία της να επιστρέψει στα επίπεδα του ΑΕΠ που καταγράφηκαν το 2022.
Επίσης, πριν ξεκινήσει η ανοικοδόμηση, θα πρέπει να αφαιρεθούν από όλο τον θύλακα περισσότεροι από 39 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών, γεμάτα με πτώματα σε αποσύνθεση και μη πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί
Ακόμα όμως και αν γίνουν όλα αυτά, υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση, Balakrishnan Rajagopal.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία ανοικοδόμησης της Γάζας, ο Rajagopal είπε ότι πρώτα πρέπει να αφαιρεθούν τα ερείπια, δεύτερον πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση και μετά «υπάρχει ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, καθώς η ανοικοδόμηση δεν μπορεί να γίνει αν δεν τελειώσει η κατοχή».
Ο Rajagopal συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτή η κατάσταση οφείλεται στο ότι το Ισραήλ επιβάλλει περιορισμούς στα δομικά υλικά και τον εξοπλισμό, που ισχυρίζεται ότι έχουν διπλή χρήση».
Επεσήμανε ότι μετά τον πόλεμο του 2014 στη Γάζα χτίζονταν λιγότερα από χίλια σπίτια κάθε χρόνο, προσθέτοντας ότι «το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών υπολόγισε ότι 80.000 σπίτια καταστράφηκαν στον τρέχοντα πόλεμο, επομένως η διαδικασία ανοικοδόμησης θα διαρκέσει 80 χρόνια εάν η κατοχή συνεχιστεί».