Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης παραπέμπει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ζήτημα της νομιμότητας ή μη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, με απόφαση που έλαβε σήμερα.

Η Γεν. Συνέλευση υιοθέτησε σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από το Βελιγράδι και με το οποίο ζητείται η άποψη του Δικαστηρίου για το ακόλουθο ζήτημα: «Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της αυτόνομης διοίκησης του Κοσσόβου είναι σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο απόφασης υιοθετήθηκε με 77 ψήφους υπέρ, 6 κατά, και 74 αποχές.

Ικανοποίηση στη Σερβία

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με την απόφαση αυτή θα εκτονωθεί η ένταση και τα πράγματα στο μέλλον θα αντιμετωπίζονται σε ειρηνικότερο κλίμα… όποια χώρα έχει πρόθεση να αναγνωρίσει το Κόσσοβο θα το ξανασκεφτεί…», δήλωσε ο κ. Τσβέτκοβιτς. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς χαρακτήρισε ως «μεγάλη ημέρα για το διεθνές δίκαιο» την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και ευχαρίστησε «όλες τις χώρες που στάθηκαν αλληλέγγυες στις προσπάθειες τις Σερβίας για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ».

Όπως προβλέπει η διαδικασία, το διεθνές δικαστήριο της Χάγης αφού λάβει εντολή από τον ΟΗΕ, θα ζητήσει από κάποιες χώρες αλλά και οργανισμούς να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους για το ζήτημα. Στην συνέχεια οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η Σερβία και το Κόσσοβο θα έχουν τη δυνατότητα να τις εκθέσουν τις θέσεις τους ενώπιον των δικαστών. Όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το δικαστήριο θα αποφασίσει σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία. Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν θα είναι δεσμευτική αλλά θα έχει νομική και ηθική βαρύτητα. Σύμφωνα με Σέρβους αναλυτές, η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ελλάδα – Κύπρος υπέρ της σερβικής πρότασης

Κατά την ψηφοφορία η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε διχασμένη, με την πλειοψηφία των κρατών-μελών να απέχουν, ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία, ψήφισαν υπέρ της σερβικής πρότασης.

Οι ΗΠΑ ψήφισαν κατά, η Ρωσία υπέρ, η Τουρκία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία και η ΠΓΔΜ απείχε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης