Οι διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να δώσουν σχεδόν 1,5 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσουν το Σουδάν που βυθίζεται στην καταστροφή και τη βία με “πρωτοφανή” ταχύτητα.
«Η κρίση αυτή θα χρειαστεί διαρκή οικονομική υποστήριξη και ελπίζω ότι θα μπορούμε όλοι να κρατήσουμε το Σουδάν στη κορυφή των προτεραιοτήτων μας», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, στο τέλος της διάσκεψης δωρητών στη Γενεύη.
Η διάσκεψη οργανώθηκε μεσούσης της τριήμερης εκεχειρίας στο Σουδάν που δείχνει να έχει επαναφέρει την ηρεμία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Παρότι ο Γκρίφιθς υπογράμμισε τη γενναιοδωρία των δωρητών, το ποσό αυτό δεν αντιπροσωπεύει παρά το μισό του συνόλου που οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι χρειάζονται φέτος για να βοηθήσουν τον πληθυσμό που ήδη μαστίζεται από σοβαρή κρίση και την οποία οι σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο.
Από τα 3 δισεκ. δολάρια που χρειάζεται συνολικά ο ΟΗΕ, μόνο το 17% του ποσού αυτού έχει καλυφθεί έως τώρα, τη στιγμή που 25 εκατομμύρια Σουδανοί, δηλαδή περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό, εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.
Η Γερμανία – η συνδιοργανώτρια της διάσκεψης μαζί με την ΕΕ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία – δεσμεύτηκε να δώσει 200 εκατομμύρια ευρώ έως το 2024. Το Κατάρ υποσχέθηκε 50 εκατομμύρια δολάρια. Η ΕΕ δεσμεύτηκε να δώσει 190 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να δώσουν 171 εκατομμύρια δολάρια. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι χορηγεί επιπλέον 22 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι επέμεινε ότι η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβληθεί γρήγορα.
Σε δύο μήνες σύγκρουσης περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Acled, και περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια εξαναγκάστηκαν να καταφύγουν σε άλλες περιοχές του Σουδάν ή σε άλλες χώρες.