Έντονη είναι η ανησυχία του Ο.Η.Ε. από την πρόθεση της Αυστραλίας να προχωρήσει σε εκ νέου σε άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών, οι οποίοι αιτούνται πολιτικού ασύλου, σε απομονωμένα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Τόσο η υπηρεσία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες όσο και το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού δήλωσαν πως μελετούν το σχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, να ξανανοίξουν τα κέντρα κράτησης στη Ναούρου και τη Νέα Γουϊνέα.
«Δεν θέλουμε δούμε να επαναλαμβάνονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παραμονή προσφύγων σε απομακρυσμένα κέντρα πριν βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Επίσης ανησυχούμε για τον ψυχολογικό αντίκτυπο στους ανθρώπους αυτούς», εξήγησε ο Έιντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες (UNCHR) σε συνέντευξή του στη Γενεύη.
«Από τεχνικής άποψης, το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ανακοινώθηκε μετά την έκθεση που αποκαλύπτει ότι 964 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία, δεν παραβιάζει τη σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες, την οποία έχει υπογράψει η Καμπέρα. Θα πρέπει όμως να δούμε πως αυτό θα εφαρμοστεί. Όσο κι αν εγκρίνουμε τον στόχο να προστατευθούν οι ζωές των μεταναστών και των αιτούντων ασύλου, οι οποίοι επιζητούν να εισέλθουν στη Αυστραλία, ανησυχούμε για το κατά πόσον η επαναλειτουργία υπεράκτιων κέντρων κράτησης θα μπορούσε να καταλήξει στην παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θα συμπεριλαμβάνουν την επ’ αόριστον κράτησή τους», εξήγησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., Ξαβιέρ Σελάγια.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια αύξηση των αφίξεων μεταναστών (κυρίως από την Ινδονησία), οι οποίοι επιχειρούν δια θαλάσσης να φθάσουν στο έδαφος της Αυστραλίας. Ωστόσο, η χρήση ακατάλληλων πλοιαρίων και η παρουσία υπεράριθμων επιβατών σε αυτά έχουν προκαλέσει αρκετά ναυτικά δυστυχήματα.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας