Κάποια κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άρχισαν αυτήν την εβδομάδα να συζητούν σχέδιο απόφασης που απαιτεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, με πρωτοβουλία του Κουβέιτ, της Γερμανίας και του Βελγίου, ανέφεραν διπλωμάτες.
Το σχέδιο απόφασης ζητεί ιδίως να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων σε αυτήν την περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας και προτρέπει τους αντιμαχόμενους να προστατεύουν τους αμάχους και το ιατρικό προσωπικό, κατά τις ίδιες πηγές.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, από τη μια, και οργανώσεων τζιχαντιστών και ανταρτών από την άλλη βρίσκονται σε έξαρση στην περιοχή, την οποία η Δαμασκός προσπαθεί να ανακαταλάβει.
«Χρειαζόμαστε μια γερή απόφαση» υπογράμμισε δυτικός διπλωμάτης, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κρίνοντας ότι πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση στη Ρωσία για να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων και πολιτικών εγκαταστάσεων.
Μια πρώτη επίσημη συζήτηση των κρατών-μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ για το κείμενο αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος της εβδομάδας, ανέφερε άλλη διπλωματική πηγή.
Τα τελευταία χρόνια η Μόσχα ασκεί συχνά το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Σ.Α. για να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων για τη Συρία. Από την άνοιξη, το Κουβέιτ, η Γερμανία και το Βέλγιο, που χειρίζονται την ανθρωπιστική πτυχή των ενεργειών του ΟΗΕ στη Συρία, πολλαπλασίασαν τις συνεδριάσεις του Σ.Α. σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία και να μεταβάλουν τη δυναμική, μάταια.
Στα τέλη Ιουλίου, 10 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδονησία, Κουβέιτ, Περού, Πολωνία, Δομινικανή Δημοκρατία) πρότειναν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες να διενεργηθεί εσωτερική έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό. Η Ρωσία «έγινε έξαλλη», σχολίασε διπλωμάτης.
Εντός της ημέρας το Σ.Α. αναμένεται να ενημερωθεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και την εξέλιξη των μεσολαβητικών προσπαθειών του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, του Νορβηγού διπλωμάτη Γκάιρ Πέντερσεν.