Πάνω από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου στην Αϊτή, αριθμός αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στη χώρα που λυμαίνονται συμμορίες, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που υπογραμμίζει τον μεγάλο αριθμό θανάτων αποδιδόμενων στις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Συνολικά «1.223 άνθρωποι σκοτώθηκαν και (άλλοι) 522 τραυματίστηκαν στο πλαίσιο της βίας των συμμοριών και του αγώνα εναντίον των συμμοριών· με άλλα λόγια σημειώθηκε πτώση (του αριθμού των θανάτων) κατά 32% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, αλλά αύξηση κατά 27% σε σύγκριση με το δεύτερο», ανέφερε έκθεση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή (BINUH) που αποκαλύφθηκε χθες Τετάρτη. Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαρτίου σκοτώθηκαν 1.660 άνθρωποι, ενώ μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου άλλοι 945.

Αν και το υψηλότερο ποσοστό των θανάτων αυτών (το 47%) αποδίδεται στη δράση συμμοριών που συνεχίζουν να ρημάζουν τη χώρα, μεγάλο ποσοστό τους αποδίδεται σε επιχειρήσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης (το 45%). Το υπόλοιπο 8% αποδίδεται σε ομάδες πολιτών που αυτοδικούν, οι ενέργειες των οποίων πολλαπλασιάστηκαν από την άνοιξη.

Σε ό,τι αφορά τη δράση των δυνάμεων επιβολής της τάξης, η BINUH έκανε λόγο για 106 «εξωδικαστικές εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» ή «αυθαίρετους» σκοτωμούς συμπεριλαμβανομένων 6 στους οποίους τα θύματα ήταν παιδιά περίπου δέκα ετών.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 40% του αριθμού των βίαιων ενεργειών από πλευράς πολιτοφυλακών ή ανοργάνωτων πολιτών. Οι πολιτοφυλακές γενικά είναι γνωστές με την ονομασία «Μπουά Καλέ».

«Τουλάχιστον 122 πρόσωπα, φερόμενα ως μέλη συμμοριών ή κατηγορούμενα για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων ζωοκλοπών ή κλοπών τηλεφώνων, σκοτώθηκαν με ακραία βαρβαρότητα» από πολίτες, τόνισε η αποστολή, υπογραμμίζοντας πως πλέον παρατηρείται σύγκλιση των «τακτικών» ορισμένων πολιτοφυλακών με αυτές των συμμοριών.

Αναφερόμενη στο κίνημα Μπουά Καλέ, η έκθεση κάνει λόγο για εξαιρετικά βίαιες ενέργειες ενίοτε με στόχο παιδιά: κάποια από τα θύματα ακρωτηριάστηκαν με ματσέτες, άλλα λιθοβολήθηκαν, αποκεφαλίστηκαν, κάηκαν ζωντανά ή θάφτηκαν ζωντανά.

Μια από τις «πιο βίαιες ενέργειες» διαπράχθηκε την 5η Σεπτεμβρίου, όταν «αγόρι 15 ετών, που κατηγορήθηκε πως έκλεψε γουρούνι, χτυπήθηκε με ματσέτα προτού το θάψουν ζωντανό», αναφέρει το κείμενο.

Κάνοντας λόγο για 170 απαγωγές το τρίτο τρίμηνο, η έκθεση τονίζει πως καταγράφεται «μεγάλη μείωση των απαγωγών κατά 64% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 60% σε σχέση με το δεύτερο», αλλά συνεχίζεται η χρήση σεξουαλικής βίας σε βάρος κυρίως γυναικών και κοριτσιών.