Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Νότιο Σουδάν εισηγήθηκε να παραμείνει σε ισχύ το εμπάργκο όπλων που επιβάλλεται στη χώρα, η ισχύς του οποίου κανονικά εκπνέει στα τέλη Μαΐου, με έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο.

Η ανανέωση του εμπάργκο, το οποίο είχε ήδη παραταθεί τον Μάιο του 2021 για έναν χρόνο, καθώς και κυρώσεων σε πρόσωπα, προγραμματίζεται να συζητηθούν την 26η Μαΐου στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εμπάργκο όπλων έχει παραβιαστεί επανειλημμένα μετά την παράτασή του, καθώς η κυβέρνηση εισήγαγε ιδίως τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τονίζεται στο κείμενο.

Εκτιμάται εξάλλου ότι η συμφωνία ειρήνης του 2018, η οποία στη θεωρία θα έβαζε τέλος στον πολυαίμακτο πενταετή εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους αντίπαλους ηγέτες Σάλβα Κιρ και Ρικ Μάκαρ (400.000 νεκροί, 4 εκατ. εκτοπισμένοι), «μακράν του να φέρει βαθιές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα αρπάγων του Νότιου Σουδάν», μετατράπηκε σε «εργαλείο στα χέρια της πολιτικής τάξης», η οποία συνεχίζει να αναλώνεται σε «συγκρούσεις για εξουσία».

Η συμφωνία προέβλεπε μοίρασμα της εξουσίας, τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αυτή συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, με τον Κιρ στο αξίωμα του προέδρου, τον Μάκαρ σε αυτό του αντιπροέδρου. Όμως η σύγκρουσή τους συνεχίστηκε, αφήνοντας ανεκπλήρωτες πολλές διατάξεις της συμφωνίας και οδηγώντας σε επανειλημμένες ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των παρατάξεών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση τονίζεται, μολονότι αναγνωρίζονται κάποιες «πρόοδοι», σε πόσο καταστροφικό επίπεδο βρίσκονται η κατάσταση ασφαλείας, η κατάσταση της οικονομίας και η ανθρωπιστική κατάσταση στο νεότερο κράτος του κόσμου, το οποίο απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011.

«Οι πολίτες, όπως και αρκετοί πολιτικοί, στρατιωτικοί και κοινωνικοί ηγέτες έχουν πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον υπάρχουν πιθανότητες η συμφωνία να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στο Νότιο Σουδάν εάν δεν υπάρξει ριζοσπαστική αλλαγή πορείας», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

«Οι πολιτικοί υπολογισμοί μηδενικού αθροίσματος, στην καρδιά της πολιτικής διαδικασίας, τροφοδότησαν αντιπαλότητες και έχθρα μεταξύ φυλών», οδηγώντας «στη φονική βία που είχε συνέπεια τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων αμάχων και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως βιασμούς και άλλες παραβιάσεις λόγω του φύλου, που μετατράπηκαν στο τραγικό σήμα κατατεθέν της σύρραξης στο Νότιο Σουδάν», συνεχίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στηλιτεύουν ακόμη την εκτεταμένη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ιδίως του πετρελαϊκού μάννα, καθώς και τον «άναρχο» τρόπο διαχείρισης «των δημοσιονομικών» του Νότιου Σουδάν, που χειροτερεύει τα οικονομικά προβλήματα.

«Η κατάσταση εκατομμυρίων αμάχων (…) δεν σταματά να επιδεινώνεται. Η διαφυλετική βία και οι εκτοπισμοί που προκάλεσε συνδυάστηκαν με τις πλημμύρες και δημιούργησαν επίπεδα διατροφικής ανασφάλειας άνευ προηγουμένου στη χώρα», υπογραμμίζει το κείμενο, που θυμίζει πως «το 70% του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης