Οι θέσεις των δύο στρατοπέδων που συγκρούονται από τον Δεκέμβριο στο Νότιο Σουδάν λίγες ελπίδες αφήνουν για την «ταχεία» επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης, δήλωσε σήμερα στην Τζούμπα ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ.

«Είχαμε συνομιλίες με τον πρόεδρο (του Νότιου Σουδάν Σάλβα) Κιίρ και (τον πρώην αντιπρόεδρό του) Ριέκ Μασάρ, αλλά δεν ακούσαμε τίποτε από την πλευρά τους που να μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια ταχεία συμφωνία στις συνομιλίες της Αντίς Αμπέμπα» δήλωσε ο Γκραντ, προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο οποίος επισκέπτεται το Νότιο Σουδάν με μια αντιπροσωπεία του Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπροσωπεία, στην οποία εκτός από τον Γκραντ συμμετέχουν η αμερικανίδα ομόλογός του Σαμάνθα Πάουερς και ο ομόλογός του από τη Ρουάντα Εζέν-Ρισάρ Γκασάνα, συνάντησε τον Κιίρ χθες, Τρίτη, στην Τζούμπα, και στη συνέχεια είχε μια συνομιλία μέσω βίντεο με τον Μασάρ, ο οποίος βγήκε στο αντάρτικο το Δεκέμβριο μαζί με ένα μέρος του στρατού.

Οι συνομιλίες αυτές «ήταν κατά κάποιο τρόπο απογοητευτικές», πρόσθεσε ο Βρετανός πρεσβευτής, «καθώς παραδέχτηκαν και οι δύο ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση, αλλά οι θέσεις τους παραμένουν πολύ μακριά η μία από την άλλη».

Η αντιπροσωπεία κατέστησε σαφές στους Κιίρ και Μασάρ «ότι θα υπάρξουν συνέπειες γι’ αυτούς που υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία και οι οποίοι δεν θέλουν να παραμερίσουν τα προσωπικά συμφέροντά τους υπέρ του συμφέροντος του πληθυσμού» συνέχισε ο Γκραντ. Την Τρίτη, οι πρεσβευτές αυτοί είχαν αποσύρει τις απειλές για κυρώσεις που είχαν διατυπωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας εναντίον των εμπολέμων σε περίπτωση που συνεχιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες, πιθανόν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1,5 εκατ. εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας της σύγκρουσης, η οποία ξέσπασε στις 15 Δεκεμβρίου 2013 με υπόβαθρο την αντιπαλότητα ανάμεσα στον Σάλβα Κιίρ και τον Ριέκ Μασάρ, η οποία δημιούργησε πολιτικο-εθνοτικούς ανταγωνισμούς στους κόλπους του στρατού. Οι συνομιλίες που άρχισαν τον Ιανουάριο στην αιθιοπική πρωτεύουσα, είναι προς το παρόν άκαρπες και η προθεσμία των 60 ημερών, μέσα στην οποία τα δύο στρατόπεδα είχαν δεσμευτεί να σχηματίσουν μια κυβέρνηση ενότητας, εξέπνευσε την Κυριακή χωρίς αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης