Εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για τον εμβολιασμό περισσότερων από 41 εκατομμυρίων παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας στην Λίμνη Τσαντ της Δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), καθώς επιχειρεί να περιορίσει ένα ξέσπασμα της νόσου στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου μαίνονται συγκρούσεις.
Περίπου 39.000 εργαζόμενοι υγείας έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Νιγηρία, το γειτονικό Τσαντ, τον Νίγηρα, το Καμερούν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να διανείμουν εμβόλια για την πολιομυελίτιδα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ανέφερε η UNICEF.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ και του νιγηριανού στρατού έχουν εξωθήσει τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τις κατοικίες του, αυξάνοντας τους φόβους ότι η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί πέραν των συνόρων της χώρας, σύμφωνα με τον Οργανισμό.
Στο κύμα βίας που έχουν εξαπολύσει την τελευταία επταετία οι ισλαμιστές μαχητές 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ άλλοι 2,6 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.
Έπειτα από δύο χρόνια από όταν η πολιομυελίτιδα φαινόταν να είχε καταπολεμηθεί στην Αφρική, η Νιγηρία ανέφερε τρία κρούσματα πολιομυελίτιδας τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), γεγονός που σκίασε τις ελπίδες για εξάλειψη της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο.
“Η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας έπειτα από δύο χρόνια χωρίς καταγεγραμμένα κρούσματα εγείρει μια τεράστια ανησυχία σε μια περιοχή που ήδη βρίσκεται σε κρίση”, τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF Μανουέλ Φοντέν. “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας”, σημείωσε.
Οι ομάδες εμβολιασμού για την πολιομυελίτιδα στην πολιτεία Μπόρνο στην βορειοανατολική Νιγηρία επίσης εξετάζουν παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για έντονα οξύ υποσιτισμό, ανέφερε το Ταμείο των ΗΕ.
Τον περασμένο μήνα η UNICEF προειδοποίησε πως οι συνθήκες πείνας που επικρατούν στα πρώην προπύργια της Μπόκο Χαράμ στην βορειοανατολική Νιγηρία μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο 75.000 παιδιά μέχρι τον επόμενο χρόνο, αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
“Τα παιδιά πεθαίνουν και περισσότερες ζωές νέων ανθρώπων θα χαθούν αν δεν εντείνουμε τις προσπάθειες μας”, υπογράμμισε ο Φοντέν με ανακοίνωση του.
Τα κρούσματα της πολιομυελίτιδας στην Νιγηρία θεωρούνται από πολλούς ως ένα σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειες εξάπλωσης της νόσου παγκοσμίως.
Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι οι δύο τελευταίες χώρες στον κόσμο όπου η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να ενδημεί, με 19 κρούσματα να έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα αυτό το χρόνο, στον μικρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί ποτέ σε ετήσια βάση. Έως αυτές τις τελευταίες λοίμωξεις, το τελευταίο κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Νιγηρία ήταν τον Ιούλιο του 2014.
Τον Απρίλιο, ειδικοί επί της νόσου είχαν δηλώσει ότι ο τερματισμός κάθε μετάδοσης της νόσου μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2016 και πως η επίσημη, εξάλειψη της σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί να ανακηρυχθεί έως το 2020.