Παρά τις πολιτικές προόδους που σημειώθηκαν την προηγούμενη χρονιά στην κορεατική χερσόνησο, δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.
«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει επί του πεδίου στη Βόρεια Κορέα, παρά τις σημαντικές προόδους στον τομέα της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τόμας Οχέα Κιντάνα.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να επιδείξει καλή θέληση και να αρχίσει να σημειώνει προόδους στο θέμα μετά τις συνόδους που πραγματοποιήθηκαν με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.
Η προσέγγιση μεταξύ των δύο Κορέων αποτελεί «εξαιρετική εξέλιξη» και η συνάντηση τον Ιούνιο μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν και του Ντόναλντ Τραμπ ήταν «πολύ σημαντική», πρόσθεσε.
Όμως ο Οχέα Κιντάνα εξέφρασε την απογοήτευσή του που στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο αυτή, αλλά και στην ανακοίνωση που υπέγραψαν ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν αναφερόταν το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Οχέα Κιντάνα επεσήμανε ότι κατανοεί πως το θέμα αυτό δεν βρέθηκε στο επίκεντρο των πρόσφατων συνομιλιών εξαιτίας του «εξαιρετικά σοβαρού» ζητήματος των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Όμως «η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αποδείξει ότι σκοπεύει να τερματίσει την απομόνωσή της σε αυτό τον τομέα».
«Δεν ακούσαμε τίποτα, δεν είδαμε τίποτα στη διάρκεια αυτών των συνόδων» κατήγγειλε.
Αυτή την περίοδο ο εισηγητής του ΟΗΕ δεν έχει πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα και βασίζει τις εκτιμήσεις του κυρίως στις μαρτυρίες Βορειοκορεατών που κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα και οι οποίοι κάνουν λόγο για χρόνια διατροφική ανασφάλεια, απουσία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας καθώς και σε θεραπεία για τους κρατούμενους.