Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι χρειάζονται 375 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση προκειμένου να παράσχουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλου είδους ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από τον τυφώνα που χτύπησε περιοχές της Μιανμάρ και του Μπαγκλαντές.

Η δυτική Μιανμάρ και επαρχίες στο γειτονικό Μπαγκλαντές, όπου ζει μεγάλος πληθυσμός μουσουλμάνων Ροχίνγκια και προσφύγων, υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από τον τυφώνα Μόκα στις 14 Μαΐου, που εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους ενώ προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Για τη Μιανμάρ, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι κάνουν έκκληση για 122 εκατ. δολάρια επιπλέον χρηματοδότησης καθώς και 211 εκατ. δολάρια των υφιστάμενων κεφαλαίων να διοχετευτούν προς την αντιμετώπιση των συνεπειών του τυφώνα, με επιπλέον 42 εκατ. δολάρια να χρειάζονται για το Μπαγκλαντές.

«Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να προσφέρουμε στον κόσμο ασφαλές καταφύγιο σε όλες τις πληγείσες κοινότητες και να αποτρέψουμε την εξάπλωση υδατογενών ασθενειών», δήλωσε ο Ραμανάθαν Μπαλακρισνάν, συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, προσθέτοντας ότι οι δωρητές χρειάζεται να «βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να στηρίξουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Η έκκληση έρχεται ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να προσεγγίσουν τις περισσότερο πληγείσες περιοχές λόγω των καταστροφών που προκάλεσε η καταιγίδα και αναμένουν την άδεια του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανθρωπιστικής οργάνωσης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο Reuters ότι οι προμήθειες περιμένουν σε αποθήκες στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, τη Γιανγκόν, ενώ αναμένουν την άδεια, μία και πλέον εβδομάδα μετά την καταστροφή.

«Εάν είχαμε πλήρη, ανεμπόδιστη πρόσβαση, θα είχαμε τη δυνατότητα να αδειάσουμε τις αποθήκες μας… να στείλουμε (προμήθειες) στο Σίτβε και να παραδώσουμε βοήθεια σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα», ανέφερε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μιλούν δημοσίως καθώς φοβούνται αντίποινα από τον στρατό.

Εκπρόσωπος της χούντας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο. Το στρατιωτικό καθεστώς ανέφερε ότι 145 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταιγίδα αυτή και ότι η βοήθεια παραδίδεται στις πληγείσες περιοχές.

Επιζών στη δυτική Μιανμάρ δήλωσε τηλεφωνικά ότι από τις 19 Μαΐου ανθρωπιστικές προμήθειες, στις οποίες περιλαμβάνονται κουβέρτες και κουνουπιέρες, φθάνουν με το σταγονόμετρο στο χωριό του που έχει περίπου 400 νοικοκυριά, πολλά από τα οποία καταστράφηκαν. «Πριν από αυτό, εκείνοι που είχαν την οικονομική δυνατότητα αγόραζαν τρόφιμα και εκείνοι που δεν μπορούσαν απλά λιμοκτονούσαν. Δεν έχουμε φάρμακα ή κλινικές και τα χρειαζόμαστε πραγματικά. Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερες προμήθειες σε τρόφιμα», δήλωσε ο επιζών, που αρνήθηκε να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας.

Τα κεφάλαια θα βοηθήσουν 1,6 εκατ. πληγέντες σε πέντε περιοχές της Μιανμάρ. Στο Μπαγκλαντές, το «εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης καταστροφών» έσωσε πολλές ζωές αλλά οι υποδομές και τα σπίτια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, σύμφωνα με τον συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών στο Μπαγκλαντές.