Η Λιβύη κατονομάστηκε ως πρωταρχική πηγή παράνομου εμπορίου όπλων, υπεύθυνη για την αναζωπύρωση συγκρούσεων σε τουλάχιστον 14 περιοχές του κόσμου. Η διαπίστωση περιλαμβάνεται στην τελική έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής που συστήθηκε από το Συμβούλιο ασφαλείας για να εξετάσει την επιβολή αντιποίνων στη Λιβύη, για το λόγο αυτό.

Σε ενημέρωση που έγινε από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ η πρόεδρος της επιτροπής για τα αντίποινα στη Λιβύη πρέσβης της Ρουάντα Eugene Gasana, επισήμανε ότι η μετα-Καντάφι κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να τιθασεύσει τους ενόπλους που εξοπλίζονται από τους φυλάρχους και δεν υπακούουν στην εξουσία της Τρίπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι ο έλεγχος από μη ελεγχόμενους από το κράτος ένοπλοι καθώς και ο ανεπαρκής έλεγχος των συνόρων της χώρας, παραμένουν τα κύρια εμπόδια και η Λιβύη ανήκει στα κράτη με που αποτελούν πρωταρχική πηγή παράνομου εμπορίου όπλων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα MANPADs (ατομικά οπλικά συστήματα άμυνας), είπε στο Reuters ο Γκαζάνα. «Με αποτέλεσμα τα οπλικα΄αυτά συστήματα να περνούν – χωρίς μεθοριακό έλεγχο- στα χέρια ριζοσπαστικών ομάδων σε διάφορες χώρες, με καταμετρημένες 14», πρόσθεσε.

Σήμερα, τουλάχιστον τρία κύρια λιμάνια της Λιβύης βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο ανταρτικών ομάδων.

Με απόφαση του Κοινοβούλιου της χώρας, ειδική στρατιωτική δύναμη έχει πάρει εντολή να «απελευθερώσει» ως την επόμενη εβδομάδα, λιβυκά λιμάνια από τα χέρια των ανταρτών. Επειδή αυτό είναι κρίσιμο ώστε να διασφαλιστεί το εξαγωγικό εμπόριο πετρελαίου. Ζωτικό ζήτημα για την επιβίωσητ ης οικονομίας της χώρας, που βρίσκεται σε διάλυση μετά την ΝΑΤΟϊκή εισβολή και την καθεστωτική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεγονός παραμένει ότι παρά το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, που έχει επιβληθεί από την αρχή της αναταραχής που τελικά οδήγησε στην ανατροπή του και τη δολοφονία του Καντάφι, το λαθρεμπόριο όπλων ανθεί.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Στήριξης της Λιβύης του ΟΗΕ Tarek Mitri, προειδοποίησε το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι η χώρα αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενες βιαιότητες.

«Η Λιβύη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε νέες άνευ προηγουμένου βιαιότητες, καθώς οι πολιτικές αντιπαλότητες οξύνονται στο έπακρο», δήλωσε στο ΣΑ του ΟΗΕ ο Τάρεκ Μίτρι.

Το τάνκερ με το λαθραίο πετρέλαιο
Η κυβέρνηση της Λιβύης διέταξε στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να εμποδιστεί ο απόπλους δεξαμενόπλοιου φορτωμένου, από τους αντάρτες, με αξίας 38 εκατομμυρίων δολαρίων πετρέλαιο στο λιμάνι Es Sider. Οι αντάρτες με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε επιχείρηση εναντίον τους θα θεωρηθεί «κήρυξη πολέμου».

Στην κυβερνητική ανακοίνωση υποστηρίζεται πως έχουν σταλεί δυνάμεις για να υπερασπιστούν τη νομιμότητα δυτικά της Σύρτης και στείλαμε σκάφη προκειμένου να περιπολούν στην θαλάσσια περιοχή δήλωσε ο Essam al-Jahani, επικεφαλής κυβερνητικής δύναμης στο Reuters.

Με αρχηγό τον πολέμαρχο που πρωτοστάτησε στον πόλεμο εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, Ibrahim Jathran, βαριά οπλισμένοι αντάρτες ελέγχουν τουλάχιστον τρία σημαντικά λιβυκά λιμάνια στην φτωχότερη περιοχή της χώρας, από τον περασμένο Αύγουστο, σε μια προσπάθεια να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από το εξαγωγικό εμπόριο πετρελαίου.

Η πλούσια πετρελαιοπαραγωγή στη Λιβύη έχει γίνει νέα αιτία εμφύλιου πολέμου. Λίβυοι πολέμαρχοι υποστηρίζουν ότι η χώρα θα πρέπει να κοπεί στα τρία σύμφωνα με τις περιοχέ3ς που ελέγχουν οι τρεις κυριότεροι φύλαρχοι.

Έτσι, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τώρα και η Λιβύη, μετά από τη ξένη επέμβαση έχει πάψει να είναι ενιαίο κράτος. Ακολουθεί η Ουκρανία;

Επιμέλεια Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης