Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι η Ινδία και το Πακιστάν πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση στην διαφιλονικούμενη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν περιοχή Τζαμού και Κασμίρ, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ έπειτα από τη σύγκληση του ΣΑ, την πρώτη για το ζήτημα αυτό μετά από δεκαετίες.

Το 15μελες ΣΑ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών σήμερα έπειτα από αίτημα της Κίνας και του Πακιστάν σε συνέχεια της απόφασης της Ινδίας να αναστείλει το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του ομόσπονδου κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, την περιοχή των Ιμαλαΐων που αποτελεί εδώ και δεκαετίες εστία εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα σπανίως ζητά τη σύγκληση του ΣΑ.

Η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης στις 5 Αυγούστου ήταν να στερήσει από τις αρχές στο Τζαμού και Κασμίρ το δικαίωμα να καταρτίζουν δική τους νομοθεσία και απαγορεύει σε μη μόνιμους κατοίκους να αγοράζουν γη στο κρατίδιο. Οι τηλεφωνικές συνδέσεις, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η λήψη του σήματος τηλεοπτικών δικτύων έχουν κοπεί, ενώ επιβάλλονται επίσης περιορισμοί στις ελευθερίες της κίνησης και της συνάθροισης.

Ενώ το Συμβούλιο δεν συμφώνησε σε ένα ανακοινωθέν, ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Γιουν, συνοψίζοντας ο ίδιος τις συζητήσεις, έκανε λόγο για έντονη ανησυχία για την κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί και η γενική άποψη των μελών είναι ότι τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση από τη λήψη οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας που μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την ένταση εκεί, καθώς η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη και πολύ επικίνδυνη», τόνισε ο Ζανγκ.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Ινδίας στον ΟΗΕ Σιέντ Ακμπαρουντίν κατηγόρησε τον Ζανγκ ότι επιχείρησε να περάσει τις δικές του παρατηρήσεις ως τη «βούληση της διεθνούς κοινότητας», τονίζοντας ότι η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση.

«Αν υπάρχουν ζητήματα, θα συζητηθούν, θα αντιμετωπιστούν από τα δικαστήριά μας. Δεν χρειάζονται διεθνείς ανακατωσούρες για να προσπαθήσουν να μας πουν πώς να κυβερνούμε τις ζωές μας. Είμαστε ένας πληθυσμός πάνω από ένα δισεκατομμύριο», ανέφερε ο Ακμπαρουντίν σε δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρέσβειρα του Πακιστάν στον ΟΗΕ Μαλίχα Λόντι τόνισε ότι το αίτημα του Ισλαμαμπάντ για τη σημερινή σύγκληση του ΣΑ ήταν «το πρώτο αλλά όχι το τελευταίο βήμα» του Πακιστάν επί του θέματος. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια που το Συμβούλιο συνεδρίασε επί του θέματος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τις προηγούμενες ημέρες την Ινδία και το Πακιστάν να απόσχουν από οποιοδήποτε βήμα θα μπορούσε να πλήξει το ειδικό καθεστώς του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης