Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη βορειοδυτική Συρία, μετά από μια σύντομη κατάπαυση του πυρός έχει προκαλέσει «απόλυτο πανικό» στον άμαχο πληθυσμό της περιοχής δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση Π. Μουμτζής, καλώντας τη Δαμασκό να μην «παίζει με τη φωτιά».

Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην επαρχία Ιντλίμπ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καθώς και τομείς των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας βρίσκονται στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας του δικτύου της Αλ Κάιντα) και παραμένουν εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν, έχοντας καταλάβει περισσότερο από το 60% των εδαφών της περιοχής, με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, στην επαρχία της Ιντλίμπ έχουν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι που δεν ήθελαν να παραμείνουν υπό την εξουσία του συριακού καθεστώτος.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν πού να πάνε», τόνισε ο Π. Μουμτζής, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη περιοχή που να ελέγχεται πλέον από την αντιπολίτευση.

«Ο απόλυτος πανικός εξαπλώνεται και πάλι» είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη, με εκπροσώπους και της Ρωσίας, η Πολεμική Αεροπορία της οποίας επανέλαβε τους βομβαρδισμούς στα νότια της Ιντλίμπ.

«Είναι σαν να παίζουν με τη φωτιά και φοβόμαστε ότι η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές της συριακής επικράτειας το τελευταίο τρίμηνο.

Οι προετοιμασίες έχουν γίνει για περίπου 900.000 εκτοπισμένους ανθρώπους, αλλά όχι για μια επίθεση που θα μπορούσε να επηρεάσει το σύνολο του πληθυσμού της Ιντλίμπ σημείωσε ο Μουμτζής.

«Ποιο είναι το σχέδιο για τους 3 εκατομμύρια ανθρώπους εκεί; Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί».

Το βράδυ της Πέμπτης η Δαμασκός ανακοίνωσε την κήρυξη εκεχειρίας στην περιοχή αυτή, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες καθημερινών βομβαρδισμών, πρωτίστως από τη συριακή και τη ρωσική πολεμική αεροπορία, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 790 άμαχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κι έχουν εκτοπίσει πάνω από 400.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αλλά το Σάββατο, οι αντάρτες της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ αρνήθηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την ουδέτερη ζώνη στην Ιντλίμπ, όρο που είχε θέσει η Δαμασκός για την κατάπαυση του πυρός.

Τη Δευτέρα, η συριακή κυβέρνηση ανήγγειλε το τέλος της εκεχειρίας και επαναλαμβάνεται τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ