Επιπλέον 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια στον αραβικό κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε χθες Τετάρτη η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη Δυτική Ασία (ESCWA) των Ηνωμένων Εθνών.
«Η επέκταση της φτώχειας ενδέχεται να αυξήσει τον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων κατά περίπου 2 εκατομμύρια. Βάσει τρεχουσών εκτιμήσεων, συνολικά 101,4 εκατ. άνθρωποι θα κατατάσσονται στην κατηγορία των φτωχών και 52 εκατ. άνθρωποι σε αυτή των υποσιτισμένων», συνόψισε η ESCWA.
Η εκτελεστική γραμματέας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη Δυτική Ασία, η Ρόλα Νταστί, προεξόφλησε ότι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης θα πλήξουν ιδιαίτερα σκληρά τις πιο ευάλωτες ομάδες, ειδικά τις γυναίκες και τα κορίτσια, ενώ υπενθύμισε πως όσοι απασχολούνται στον λεγόμενο ανεπίσημο τομέα, στην παραοικονομία, δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα πρόνοιας, ούτε φυσικά στα ταμεία ανεργίας.
Η έλλειψη διχτυών κοινωνικής προστασίας και το γεγονός ότι υπάρχουν αποκλεισμοί από τα συστήματα πρόνοιας σε αραβικές χώρες σημαίνουν πως οι πιο ευάλωτες ομάδες δεν θα έχουν καμία βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα εν μέσω της πανδημίας, η οποία διαταράσσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, πλήττοντας τη διατροφική ασφάλεια σε πολλές αραβικές χώρες, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές, προειδοποίησε η ESCWA.
Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη Δυτική Ασία πρόσθεσε πως ήδη στην περιοχή καταγράφονταν ζημίες ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων ετησίως λόγω της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.
Εάν μειώνονταν η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων κατά 50%, το εισόδημα των νοικοκυριών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η διαθεσιμότητα τροφής θα βελτιωνόταν σημαντικά στην περιοχή, μειώνοντας τις εισαγωγές τροφίμων, ενώ αυτό θα είχε παράπλευρο όφελος τη βελτίωση των εμπορικών ισοζυγίων των χωρών της περιοχής, επισήμανε η ESCWA.