Κλιμακώνει τις δράσεις της για τους πρόσφυγες στη Συρία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ), καθώς οξύνεται η κρίση, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Αρμοστεία διευρύνει την καταγραφή και την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες από τη Συρία, προκειμένου να ανταποκριθεί στον μεγάλο αριθμό τους, που καθημερινά μεταβαίνει σε γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός από την έναρξη του Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης για τη Συρία για το 2013, η ΥΑ και οι εταίροι της έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τα φιλόδοξα προγράμματα της καταγραφής, της εργασίας στο πεδίο και της παροχής οικονομικής βοήθειας, τα οποία προβλέπονται στο σχέδιο, ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι, μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο το 18% της χρηματοδότησης που έχει ανάγκη και τονίζει πως «εάν δεν εξασφαλίσει γρήγορα περαιτέρω κεφάλαια, χιλιάδες ευάλωτοι Σύριοι δεν θα επωφεληθούν από την αναγκαία βοήθεια».

Στον Λίβανο, η ΥΑ καταγράφει κατά μέσο όρο 1.500 πρόσφυγες καθημερινά, μέσω των τεσσάρων κέντρων καταγραφής της σε όλη τη χώρα, ενώ ενισχύει την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες. Ένα καινούριο κέντρο άνοιξε στην Μπεκάα, ενώ στους επόμενους μήνες θα εγκαινιαστεί ένα κέντρο καταγραφής στην Τύρο.

Παράλληλα, η ΥΑ συνεργάζεται με τις λιβανικές αρχές για τον εντοπισμό δύο διαμετακομιστικών κέντρων, τα οποία θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες προσωρινά έως ότου βρεθεί κατάλληλη στέγαση.

Μετά την επιτυχή εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος στο βόρειο Λίβανο για 200 οικογένειες, η ΥΑ έχει την πρόθεση να επεκτείνει τη χρηματική βοήθεια σε 18.000 δικαιούχους έως τον Ιούνιο. Οι οικογένειες που έχουν ανάγκη, θα λάβουν κατά μέσο όρο χορηγία ύψους 240 δολαρίων το μήνα, η οποία θα συμβάλει στα μηνιαία έξοδα ενοικίου και διαβίωσης.

Στην Ιορδανία ξεκίνησε σήμερα άσκηση ταχείας καταγραφής, με στόχο την επεξεργασία των στοιχείων μέχρι και 1.400 Σύριων προσφύγων καθημερινά στο κέντρο καταγραφής του Αμμάν. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί το κέντρο καταγραφής του Ιρμπίντ, στη βόρεια Ιορδανία. Δύο ομάδες εργάζονται από τις 7 π.μ. ως τις 9 μ.μ., επί έξι ημέρες την εβδομάδα, με στόχο τη διεξαγωγή 50.000 καταγραφών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Στον καταυλισμό Ζαάτρι σημειώνεται τεράστια αύξηση των αφίξεων, καθώς 8.821 πρόσφυγες από τη Συρία διέσχισαν τα σύνορα τις τελευταίες 5 μέρες. Η ΥΑ εκτιμά ότι, από την 1η Ιανουαρίου, έχουν περάσει στην Ιορδανία 21.000 άτομα που χρήζουν προστασίας.

Στην Ιορδανία, περίπου 7.700 οικογένειες (30.000 άτομα) πλέον επωφελούνται από χρηματική βοήθεια. Πρόκειται για αριθμό 60% μεγαλύτερο σε σύγκριση με το Νοέμβριο. Λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, η ΥΑ δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει και τις 8.523 οικογένειες οι οποίες δικαιούνταν χρηματική βοήθεια τον Ιανουάριο του 2013.

Ανάλογα με το μέγεθός τους, οι οικογένειες λαμβάνουν από 50 μέχρι 120 δηνάρια Ιορδανίας (70 – 170 δολάρια) το μήνα. Παράλληλα, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, οι οικογένειες λαμβάνουν επιπλέον κεφάλαια, για να αγοράσουν καύσιμα, χειμωνιάτικα ρούχα και επιπλέον κουβέρτες.

Η ΥΑ έχει επίσης ενισχύσει τις επαφές της στο πεδίο με πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς, από τον Απρίλιο του περασμένου έτους έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 11.000 κατ’ οίκον επισκέψεις από ειδικές ομάδες εργασίας στο πεδίο και από τη συνεργαζόμενη οργάνωση Διεθνής Αρωγή και Ανάπτυξη (International Relief and Development – IRD), σε όλες τις επαρχίες της Ιορδανίας.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας εκτιμά ότι πάνω από 300.000 Σύριοι έχουν εισέλθει στη χώρα τους τελευταίους 22 μήνες, εκ των οποίων 245.000 στεγάζονται σε κοινότητες υποδοχής.

Στο Ιράκ από τους 73.150 Σύριους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί έως σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων, ενώ το 35% ζουν σε αστικές περιοχές. Η Ύπατη Αρμοστεία, μαζί με την κυβέρνηση του Ιράκ, την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, άλλες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και επιχειρησιακούς εταίρους της, ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, διανέμοντας πιο εντατικά πλαστικά καλύμματα, στρώματα, κηροζίνη, φούρνους, θερμοσίφωνες, κουβέρτες και παπλώματα. Άλλες πρωτοβουλίες της περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των ελαφριών σκηνών με πιο ανθεκτικές οικογενειακές σκηνές.

Στο Ιράκ, οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν περίπου το 52% του πληθυσμού των Σύριων προσφύγων. Οι περισσότεροι Σύριοι που φθάνουν στο βόρειο Ιράκ προέρχονται από την Hassake (65%), τη Δαμασκό (15%) και το Χαλέπι (14%). Στην Αl Qa’im, η πλειοψηφία των προσφύγων προέρχονται από τη Deir Ez Zor και άλλες πόλεις κοντά στο συνοριακό πέρασμα Al Qa’im.

Εξάλλου, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 156.801 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε 15 καταυλισμούς σε επτά επαρχίες. Πρόκειται για δύο καταυλισμούς με κοντέινερ και 13 καταυλισμούς με σκηνές.

Η τουρκική κυβέρνηση παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση στους Σύριους πρόσφυγες. Δεδομένου ότι η κρίση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση έχει καταγράψει περισσότερες από 606.000 επισκέψεις Σύριων προσφύγων σε κέντρα υγείας. Υπάρχουν 24.431 παιδιά από τη Συρία, τα οποία λαμβάνουν εκπαίδευση, από το προσχολικό μέχρι το πανεπιστημιακό επίπεδο. Επιπλέον 5.551 Σύριοι πρόσφυγες λαμβάνουν επαγγελματική εκπαίδευση και κάνουν μαθήματα γλώσσας.

Η ΥΑ έχει παράσχει 18.500 σκηνές προσαρμοσμένες για το χειμώνα στην τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο. Αυτές οι σκηνές, καθώς και ηλεκτρικές θερμάστρες, μουσαμάδες και πλαστικά καλύμματα, ζεστά ρούχα και θερμικές κουβέρτες, διανέμονται από την Προεδρία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών και Καταστροφών (AFAD), η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό, και την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης