Με ψήφους 10 υπέρ έναντι 5 αποχών, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, Ινδίας και Βραζιλίας, το 15μελές συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσης πάνω από τη Λιβύη.

Δείτε το video…

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ, «όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν για την προστασία των πολιτών της Λιβύης από τις δυνάμεις του Muammar Gadhafi, οι οποίες βρίσκονται έξω από το προπύργιο των αντικαθεστωτικών (Βεγγάζη)». Από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα εξαιρούνται μόνο αυτές που αφορούν μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δείτε το video…


Διπλωμάτες από τη Γαλλία και τη Βρετανία ξεκαθάρισαν ότι οι ενέργειες είναι σημαντικό να είναι άμεσες και κυρίως να πραγματοποιηθούν πριν τα στρατεύματα του Muammar Gaddafi προσεγγίσουν τη Βεγγάζη.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το λαό της Λιβύης. Πρέπει να σταματήσουμε τους πολεμοκάπηλους και δεν πρέπει να φτάσουμε πολύ αργά», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Αlain Juppe.

Παράλληλα, ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχει γίνει η επέμβαση καθώς οι επιχειρήσεις έχουν ήδη καθυστερήσει αρκετά.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος στον Ο.Η.Ε., Mark Lyall Grant, σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να καταδικάσει τις ενέργειες του καθεστώτος Gaddafi, ζητώντας να σταματήσει άμεσα η βία. Είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε στους ώμους μας την ευθύνη».

Αεροπορικές δυνάμεις της RAF είναι έτοιμες να συνδράμουν στην εφαρμογή του σχεδίου επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αναφέρει η daily telegraph επικαλούμενη βρετανικούς αξιωματούχους.

Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας τόνισε ότι «έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι ο Gaddafi πρέπει να φύγει και ότι ο λαός της Λιβύης να έχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση που θα καθορίσει το μέλλον τους. Γι αυτό είναι απαραίτητο τα μέτρα να ληφθούν άμεσα έτσι ώστε να σταματήσει το “λουτρό” αίματος. Είναι υποχρέωση του Ο.Η.Ε. και υποχρέωση στην οποία η Βρετανία θα ανταποκριθεί».

Ωστόσο, με βάση το κείμενο της απόφασης δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων η οποία θα εμποδίσει τις δυνάμεις του Gaddafi να βομβαρδίζουν θέσεις των αντικαθεστωτικών.

«Οι Η.Π.Α. χαιρετίζουν τη σημερινή απόφαση η οποία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στο καθεστώς του Gaddafi ότι η βία πρέπει να σταματήσει. Ο λαός της Λιβύης πρέπει να προστατευτεί και να μπορεί ελεύθερα να εκφράζεται. Το συγκεκριμένο σχέδιο δημιουργήθηκε για να προστατέψει τους πολίτες και να ενισχύσει την πίεση στο καθεστώς του Gaddafi. Οι Η.Π.Α. στέκονται στο πλευρό του λαού της Λιβύης, στηρίζοντας τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά τους», τόνισε η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος στον Ο.Η.Ε., Susan Rice.

Ο Κινέζος αντιπρόσωπος και πρόεδρος του συγκεκριμένου Συμβουλίου Ασφαλείας,  Li Baodong, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δε συμφωνεί με τη χρήση βίας σε διεθνές επίπεδο.

«Η Κίνα είναι αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις και έχει σοβαρές αντιρρήσεις με κομμάτια του σχεδίου. Ωστόσο, θεωρεί σημαντική την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης και των 22 μελών του Αραβικού Συμβουλίου να είναι υπέρ της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», ανέφερε.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη οι οποίοι έριχναν πυροβολισμούς στον αέρα. H απόφαση θεωρούταν κομβικής σημασίας καθώς οι αντιφρονούντες

δέχτηκαν πολλάπλές στρατιωτικές ήττες με αποτέλεσμα η πόλη που να παραμένει υπό τον έλεγχό τους να είναι η Βεγγάζη. Αυτομάτως η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας άρχισε να φαντάζει ως η μοναδική κίνηση που θα εμποδίσει τις δυνάμεις του Muammar Gaddafi από το να κερδίσουν τη μάχη.

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι ο Ο.Η.Ε. θα ψηφίσει το σχέδιο και θα το εφαρμόσει άμεσα», είχε πει πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Ahmed El-Gallal.

Δείτε το video…