Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Στα χρόνια που ήταν διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Ουκρανίας, ο Όλεγκ Μαϊμπορόντα κρατούσε ρολά από χαρτονομίσματα σε ένα χρηματοκιβώτιο πίσω από το γραφείο του.
Τα χρήματα, είπε ο Μαϊμπορόντα στο Reuters, είχαν σκοπό να δωροδοκήσουν δημόσιους αξιωματούχους για να εγκρίνουν οικοδομικά έργα. Το καθήκον της παράδοσης των μετρητών, είπε, ανατέθηκε σε έναν δικηγόρο που ονομάζεται Όλεγκ Τατάροφ, τώρα ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
«Ο Τατάροφ συνήθιζε να λύνει όλα τα ζητήματα με την επιβολή του νόμου», είπε ο Μαϊμπορόντα σε συνέντευξή του στη Βιέννη, όπου κατάφερε να διαφύγει τη δίωξη στην Ουκρανία για τον δικό του φερόμενο ρόλο σε σχέδια διαφθοράς που εμπλέκουν την κατασκευαστική εταιρεία Ukrbud Development LLC.
Ο Μαϊμπορόντα είπε ότι οι δωροδοκίες διέρρευσαν μέσω του Τατάροφ από το 2014 έως το 2019. Οι επαφές του δικηγόρου με την αστυνομία, τα δικαστήρια και τους εισαγγελείς τον έκαναν τέλειο ενδιάμεσο. «Φυσικά και πλήρωνε» για την ομαλή συνεργασία με τις αρχές, μεταξύ άλλων με την εξασφάλιση οικοδομικών αδειών, είπε ο Μαϊμπορόντα. «Τους έδινε χρήματα, οπότε έγιναν αυτές οι ρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Μαϊμπορόντα απειλούν να αναζωπυρώσουν μια διαμάχη που μαστίζει τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ακόμη και σε καιρό πολέμου: κατηγορίες από πολιτικούς αντιπάλους και αγωνιστές κατά της διαφθοράς ότι ισχυροί άνθρωποι έχουν θωρακίσει τον Τατάροφ από τη δίωξη.
Ο Μαϊμπορόντα δεν μπόρεσε να αποδείξει τις κατηγορίες του κατά του Τατάροφ, που διατυπώθηκαν από τις υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας, ότι οργάνωσε δωροδοκία. Οι εισαγγελείς έκλεισαν την υπόθεση τον Απρίλιο του 2022 για διαδικαστικούς λόγους.
Ο Τατάροφ, σύμβουλος του προέδρου για την επιβολή του νόμου και τις υπηρεσίες ασφαλείας από το 2020, έχει αρνηθεί την αδικοπραγία και δεν έχει καταδικαστεί για κανένα έγκλημα. Είπε ότι οι κατήγοροι του προσπαθούν να διευθετήσουν πολιτικούς λογαριασμούς. Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η διαφθορά δεν έχει θέση στην κυβέρνησή του. «Θέλω να τονίσω: εάν αυτοί που συνεργάζονται μαζί μου είναι ύποπτοι για διαφθορά, αυτοί οι άνθρωποι θα απολυθούν. Και δεν έχω δει ακόμη τέτοια παραδείγματα στο γραφείο μου», είπε σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2020 στο ουκρανικό περιοδικό Focus .
Ούτε ο Ζελένσκι ούτε ο Τατάροφ απάντησαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις του Reuters για το δημοσίευμα.
Ο Ζελένσκι έχει επαινεθεί ως ηγέτης εν καιρώ πολέμου από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Ωστόσο, ορισμένοι αμφισβήτησαν τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η Ουκρανία κατατάσσεται σταθερά στο κάτω μισό του ετήσιου παγκόσμιου δείκτη αντιλήψεων για τη διαφθορά της Διεθνούς Διαφάνειας και, στην τελευταία έρευνα, για το 2022, μόνο η Ρωσία βαθμολογήθηκε ως πιο διεφθαρμένη στην Ευρώπη.
Δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας που προορίζονται για την κυβέρνηση του Ζελένσκι, καθώς και τις φιλοδοξίες να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτούσαν αποδείξεις ότι είναι σοβαρή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την υιοθέτηση της χρηστής διακυβέρνησης.
Σε έκθεσή του τον Ιούνιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι οι δωρητές και οι ξένοι επενδυτές πρέπει να δουν μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της διακυβέρνησης, τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς «χωρίς καθυστέρηση». Σε μια αξιολόγηση των πιθανοτήτων της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε τη διαφθορά ως «μια σοβαρή πρόκληση που απαιτεί συνεχή προσοχή».
Μια έρευνα από δύο δημοσκόπους του Κιέβου που δημοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου διαπίστωσε ότι το 78% των Ουκρανών θεωρεί τον Ζελένσκι υπεύθυνο για κυβερνητική διαφθορά. Μια σχετική δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 55% πιστεύει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια πρέπει να εξαρτάται από την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Τους τελευταίους μήνες ο Ζελένσκι έχει λάβει μέτρα για να απαντήσει στους αμφισβητίες του.
Απέλυσε περισσότερους από δώδεκα ανώτατους αξιωματούχους τον Ιανουάριο εν μέσω δημόσιων καταγγελιών για δωροδοκία και ανάρμοστη συμπεριφορά, δηλώνοντας, «Τυχόν εσωτερικά προβλήματα που παρεμβαίνουν στο κράτος θα διευθετηθούν και καθαριστούν». Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ζελένσκι αντικατέστησε τον υπουργό Άμυνας του, Ολεξίι Ρέζνικοφ, επικαλούμενος την ανάγκη για «νέες προσεγγίσεις». Αυτό προέκυψε μετά από μια σειρά ισχυρισμών που διατυπώθηκαν από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι το υπουργείο Άμυνας προμήθευε αγαθά σε διογκωμένες αξίες. Ο Ρεζνίκοφ είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μια εβδομάδα πριν από την ανατροπή του ότι οι αναφορές είναι ανακριβείς.
Οι ανατροπές άφησαν τον Τατάροφ στη θέση του. Αρκετοί πολιτικοί που έδωσαν συνέντευξη στο Reuters είπαν ότι είναι μια κρίσιμη προσωπικότητα για να βοηθήσει τον Ζελένσκι να ελέγξει τις εκτεταμένες υπηρεσίες ασφαλείας και επιβολής του νόμου της Ουκρανίας.
Οι σύμμαχοι του Τατάροφ λένε ότι είναι θύμα της δικής του αποτελεσματικότητας ως βασικός άνθρωπος του Ζελένσκι στην επιβολή του νόμου. «Θα προσπαθήσουν ό,τι μπορούν για να ρίξουν αυτόν τον τύπο γιατί είναι η αιχμή του δόρατος», είπε ο Νικόλα Μίρτο, Ιταλός επιχειρηματίας και πρώην πελάτης του Τατάροφ. Ο Μίρτο είπε ότι ο Τατάροφ έχει κερδίσει την οργή των ισχυρών συμφερόντων υποστηρίζοντας την προσπάθεια της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς κατά των ολιγαρχών.
Η άποψη ότι η διαφθορά επιμένει σε καιρό πολέμου είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ πολλών δεκάδων κατοίκων που έδωσαν συνέντευξη στο Reuters σε μια επίσκεψη σε διάφορες πόλεις και χωριά βόρεια του Κιέβου που τυλίχθηκαν στις μάχες πέρυσι. Υπάρχει επίσης ελπίδα ότι, μετά τη θυσία του πολέμου, η χώρα έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής για μεταρρυθμίσεις.
Με πληροφορίες από Reuters