Το θέμα του… οικογενειακού προγραμματισμού έθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος Α’. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στη Ρώμη από τις Φιλιππίνες, όπου πραγματοποίησε περιοδεία, τόνισε ενώπιον των επιβατών του αεροσκάφους:
«Οι καθολικοί πρέπει να κάνουν παιδιά, αλλά όχι σαν τα… κουνέλια!».
Ο Ποντίφικας επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι που εγκρίνει η Εκκλησία για… υπεύθυνη «ρύθμιση» της τεκνοποίησης, υπερασπιζόμενος όμως εκ νέου το θέμα – ταμπού για το Βατικανό της μη χρήσης προφυλακτικών κατά τη συνουσία.
«Η δημιουργία μιας καινούριας ζωής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιερότητας του γάμου» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ειδικοί επιστήμονες για τον πληθυσμό συμβουλεύουν μέχρι τρία παιδιά ανά οικογένεια.
Κατά τη διάρκεια παραμονής του στις Φιλιππίνες ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ συνομίλησε με παιδιά, τα οποία οι γονείς τους τα είχαν παρατήσει στον δρόμο καθώς αδυνατούσαν να τα φροντίσουν.
Βασικά σημεία ομιλιών του Πάπα στις Φιλιππίνες:
Για την ελευθερία του λόγου: «Εάν ο καλός μου φίλος, Γκασπάρι (υπεύθυνος για τα ταξίδια του Πάπα στο εξωτερικό), καταραστεί τη μητέρα μου, να περιμένει πως θα φάει μπουνιά. Είναι λογικό. Δεν μπορείς να προκαλείς. Δεν μπορείς να προσβάλεις ή να κάνεις πλάκα με την πίστη των άλλων. Πρέπει να υπάρχει ένα όριο». Το σχόλιο του Πάπα, με έμμεσες αναφορές στα όσα τραγικά συνέβησαν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo», προκάλεσε έντονη συζήτηση.
Για την ομοφυλοφιλία: Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Θεό με καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ που θα τον κρίνω.
Για την έκτρωση: «Δεν είναι προοδευτικό να προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα, τερματίζοντας μια ανθρώπινη ζωή… Αυτή η υπεράσπιση της αγέννητης ζωής είναι στενά συνδεδεμένη με την υπεράσπιση κάθε άλλου ανθρώπινου δικαιώματος»
Για την πείνα: «Με όλο αυτό το φαγητό που περισσεύει και πετιέται στα σκουπίδια, θα μπορούσαμε να θρέψουμε πάρα πολλούς. Αν ήμασταν σε θέση να σταματήσουμε να το πετάμε και να το ανακυκλώνουμε, η παγκόσμια πείνα θα μπορούσε να περιοριστεί θεαματικά».
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας