Σύνταξη-επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Οι εκπομπές διοξειδίου του  άνθρακα (CO2) της Κίνας, τη χώρα με τη μεγαλύτερη ρύπανση, θα μπορούσαν να κορυφωθούν φέτος πριν πέσουν σε διαρθρωτική πτώση για πρώτη φορά από το επόμενο έτος, μετά από μια αύξηση ρεκόρ στις επενδύσεις καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκπομπές από την πιο ρυπογόνα χώρα του κόσμου ανέκαμψαν φέτος αφού η κινεζική κυβέρνηση κατάργησε τον Ιανουάριο τους περιορισμούς που είχε θέσει για τον Covid, σύμφωνα με ανάλυση που έγινε για το Carbon Brief. Ωστόσο, αυτή η ανάκαμψη στη ζήτηση ορυκτών καυσίμων προέκυψε παράλληλα με μια ιστορική επέκταση των πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα της χώρας, η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη από τους στόχους και τις προσδοκίες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Οι στόχοι ηλιακών και αιολικών εγκαταστάσεων του Πεκίνου για το έτος επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση, και το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ήδη πολύ πιο μπροστά από τον στόχο του 20% της κυβέρνησης για το 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτές οι εγκαταστάσεις ρεκόρ είναι εγγυημένες ότι θα ωθήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και τις εκπομπές CO2 σε μείωση το 2024», δήλωσε ο Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλυτής στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα και συγγραφέας της έκθεσης. Η πιο εντυπωσιακή ανάπτυξη σημειώθηκε στην ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με τον Myllyvirta. Οι ηλιακές εγκαταστάσεις αυξήθηκαν κατά 210 γιγαβάτ (GW) μόνο φέτος, που είναι διπλάσια από τη συνολική ηλιακή δυναμικότητα των ΗΠΑ και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που προσέθεσε η Κίνα το 2020.

Η ανάλυση, η οποία βασίζεται σε επίσημα στοιχεία και εμπορικά δεδομένα, διαπίστωσε ότι η Κίνα εγκατέστησε 70 GW αιολικής ενέργειας φέτος – περισσότερο από το σύνολο της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναμένεται επίσης να προσθέσει 7 GW υδροηλεκτρικής ενέργειας και 3 GW δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας φέτος, ανέφερε η έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Myllyvirta είπε ότι η έκρηξη στην παραγωγή καθαρής ενέργειας θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση των εκπομπών της Κίνας από το επόμενο έτος παρά το κύμα νέων ορυχείων άνθρακα σε ολόκληρη τη χώρα. «Αυτό οφείλεται στο ότι – για πρώτη φορά – ο ρυθμός επέκτασης της ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα είναι πλέον επαρκής όχι μόνο για να καλύψει, αλλά και να υπερβεί τη μέση ετήσια αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας συνολικά», είπε.

«Εάν αυτός ο ρυθμός διατηρηθεί ή επιταχυνθεί, θα σήμαινε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας από ορυκτά καύσιμα θα εισέλθει σε μια περίοδο διαρθρωτικής καθόδου – κάτι που θα ήταν επίσης μια πρωτιά. Επιπλέον, αυτή η διαρθρωτική αλλαγή θα μπορούσε να προκύψει παρά το νέο κύμα αδειών και κατασκευών ορυχείων άνθρακα στη χώρα», πρόσθεσε ο Myllyvirta.

Η Κίνα είχε δυναμικότητα ενεργειας 136 GW από άνθρακα ήδη υπό κατασκευή στα τέλη Ιουνίου, με επιπρόσθετα 99 GW με πολεοδομικές άδειες. Άλλα 25 GW έχουν επιτραπεί έκτοτε, σύμφωνα με την έρευνα, κάτι που θα παραβίαζε μια πολιτική υπόσχεση του προέδρου της χώρας, Xi Jinping, για «αυστηρό έλεγχο νέων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα».

«Η Κίνα έχει προβλέψει ότι η δυναμικότητά της σε άνθρακα θα κορυφωθεί στα 1.370 GW το 2030, κάτι που θα απαιτούσε είτε τον άμεσο τερματισμό των νέων αδειών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα είτε ένα επιταχυνόμενο κλείσιμο των υφιστάμενων και προγραμματισμένων ορυχείων άνθρακα», πρόσθεσε ο Myllyvirta.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν τις προβλέψεις από ειδικούς στον τομέα της ενέργειας ότι οι εκπομπές από την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να φτάσουν στο ανώτατο όριο φέτος πριν από την κορύφωση όλων των εκπομπών ενέργειας από το επόμενο έτος.

Μια έκθεση της κλιματικής ομάδας Ember τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν τόσο γρήγορη που ήταν κοντά στον ρυθμό που απαιτείται για να τριπλασιάσει ο κόσμος την ικανότητά του μέχρι το τέλος της δεκαετίας, προκειμένου να πετύχει τους κλιματικούς στόχους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας πρόσθεσε ότι οι εκπομπές από όλες τις πηγές ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για θέρμανση και καύσιμα – θα μπορούσαν να κορυφωθούν το 2025 πριν αρχίσουν να μειώνονται – σε μια ιστορική καμπή για την ενεργειακή βιομηχανία.

Πηγή: The Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης