Ο συριακός λαός αισθάνεται «όλο και πιο εγκαταλελειμμένος από τον κόσμο», καθώς το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας επικεντρώνεται στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ενώ η βία και η κυβερνητική γραφειοκρατία εμποδίζουν τις προσπάθειες παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε 12 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε τη Δευτέρα ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Στην 13η μηνιαία έκθεσή του για τη Συρία προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι-μουν αναφέρει ότι το γεγονός ότι κανένας δεν έχει λογοδοτήσει στη διάρκεια του τετραετούς εμφυλίου έχει οδηγήσει σε αύξηση των καταγγελθέντων εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, είπε ότι περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας του φιλοδημοκρατικού κινήματος το 2011 που προκάλεσε την ένοπλη εξέγερση.

Ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια, ενώ των εκτοπισμένων σε 7,6 εκατ.

Παρότι η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει σε αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους, ο γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε ότι η κατάσταση για περίπου 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε δυσπρόσιτες περιοχές -ειδικά για 212.000 άτομα σε πολιορκημένες περιοχές- προκαλεί «μεγάλη ανησυχία», τα νοσοκομεία και τα σχολεία δέχονται επιθέσεις και η διεθνής οικονομική βοήθεια δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν περίπου 8,4 δις δολάρια για να καλύψουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Συρία το 2015 έχοντας εξασφαλίσει περίπου τα μισά από αυτά που είχαν ζητήσει για το 2014. Ο γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι η διάσκεψη στο Κουβέιτ στις 31 Μαρτίου θα είναι κομβικής σημασίας για το ζήτημα.

Την ίδια ώρα, 85 ανθρωπιστικές οργανώσεις έκαναν σήμερα έκκληση για διεθνή δέσμευση με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου λέγοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του εξτρεμισμού.

«Ο τερματισμός της βίας απαιτεί δύο βήματα που δεν μπορούμε να τα επιτύχουμε μόνοι μας: το τέλος των επιθέσεων με βόμβες-βαρέλια από τις δυνάμεις του Άσαντ και τις αεροπορικές επιδρομές, αλλά και τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε όλες τις συριακές ομάδες και τους διεθνείς υποστηρικτές τους» αναφέρουν σε κοινή τους εκστρατεία οι οργανώσεις.

«Ονομάσαμε την εκστρατεία μας “Πλανήτη Συρία”, διότι γιατί ορισμένες φορές αισθανόμαστε ότι είμαστε από άλλο πλανήτη» δήλωσε η διοργανώτρια της εκστρατείας Ούλα Ράμανταν.

Ακτιβιστές δήλωσαν «εγκαταλελειμμένοι» από τη διεθνή κοινότητα, η οποία ασχολείται με τον εξτρεμισμό αντί με την καθημερινή φρίκη του πολέμου.

«Για να τερματιστεί ο εξτρεμισμός πρέπει να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Συρία» προειδοποιούν οι 85 οργανώσεις στις οποίες περιλαμβάνονται συνδικάτα, γυναικεία σωματεία, το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SNHR), η Ένωση Γυναικών του Κουρδιστάν και το Κέντρο Τεκμηρίωσης Παραβιάσεων (VDC).