Ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κάλεσε τις Αρχές διαφόρων κρατών να εντείνουν τις έρευνές τους για τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από στρατιωτικούς, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Mία εξασέλιδη εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, αναφέρεται λεπτομερώς στις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από στρατιωτικούς της Γαλλίας, του Τσαντ και της Ισημερινής Γουινέας, μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2013 και του Ιουνίου του 2014, σε κέντρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων, στο αεροδρόμιο Εμποκό του Μπανγκί, της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
Οι Αρχές της Γαλλίας έχουν αρχίσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες και ορισμένοι από τους Γάλλους στρατιωτικούς σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες πως ενέχονται στην υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι έχουν κάνει οι Αρχές στο Τσαντ και στην Ισημερινή Γουινέα.
«Μετά τις αποκαλύψεις των καταγγελιών για σοβαρά κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η Αρμοστεία εξέτασε βαθύτερα τα ζητήματα αυτά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.
«Ορισμένα από τα συμβάντα αυτά έχουν ερευνηθεί τουλάχιστον εν μέρει, και ορισμένα κράτη έχουν κατά τα φαινόμενα επιβάλει κυρώσεις σε κάποιους από τους στρατιωτικούς που ενέχονται», πρόσθεσε ο Χουσέιν.
Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι παιδιά-θύματα, από τα οποία πήραν συνεντεύξεις στελέχη των Ηνωμένων Εθνών, κατήγγειλαν πως αναγκάστηκαν να κάνουν στοματικό σεξ σε Γάλλους στρατιώτες, ενώ κατηγόρησαν στρατιωτικούς από την Ισημερινή Γουινέα και το Τσαντ ότι σοδόμισαν παιδιά.
«Είναι σημαντικό να γίνει μια εξονυχιστική έρευνα για το τι συνέβη, και επίσης να σταλεί το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά επανάληψη τέτοιων φρικτών πράξεων τώρα ή στο μέλλον», σημείωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Πρέπει να ερευνήσουμε εξονυχιστικά ακριβώς τι διαπράχθηκε από ποιον και πότε. Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για σοβαρά εγκλήματα, ανεξαρτήτως του ποιος τα έχει διαπράξει», πρόσθεσε.
Αν και κανένας από τους στρατιωτικούς οι οποίοι φέρονται να ενέχονται στην υπόθεση δεν ανήκε στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ όταν διαπράχθηκαν οι κακοποιήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεχθεί επικρίσεις για τη βραδεία αντίδρασή τους, μετά την αρχική έκθεση σχετικά με τις καταγγελίες το 2014.
Ο ΟΗΕ άρχισε να συζητά ανοικτά το ζήτημα μόλις πριν από περίπου έναν μήνα, αφού δημοσιεύθηκε ένα άρθρο σχετικά με τις καταγγελίες στην εφημερίδα The Guardian.
Τα Ηνωμένα Έθνη διεξάγουν αυτό το διάστημα μια εσωτερική έρευνα σχετικά με τον τρόπο που τα στελέχη του χειρίστηκαν τις καταγγελίες.
Η Γαλλία επενέβη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία -πρώην γαλλική αποικία- πριν από περίπου 19 μήνες για να καμφθεί η βία ανάμεσα σε χριστιανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις και τους αντάρτες Σελεκά, οι οποίοι είχαν καταλάβει την εξουσία.
Το Παρίσι άρχισε να αποσύρει ορισμένους από τους 2.000 στρατιωτικούς που είχε αναπτύξει στην αφρικανική χώρα φέτος, παραδίδοντας την ευθύνη για την ασφάλεια σε κυανόκρανους των ΗΕ.