Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

Τι ξημερώνει στη Μέση Ανατολή μετά  τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια ; Πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο  καθηγητής Γεωπολιτικής – Γεωστρατηγικής στη  Σχολή Εθνικής Άμυνας και στο Ledra College Λευκωσίας, και μέλος του Ινστιτούτου Ασφάλειας και Άμυνας, Γιώργος Φίλης.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «πέραν της εξουδετέρωσης του πολιτικού εκπροσώπου της Χαμάς  δηλαδή του ανθρώπου όπου ήταν η εικόνα της Χαμάς στον έξω κόσμο, αυτή η επίθεση του Ισραήλ έγινε σε μια φυλασσόμενη περιοχή εντός του Ιράν.  Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή τίθεται εν αμφιβόλω η ικανότητα του Ιράν να προστατέψει τους ανθρώπους του και τους συμμάχους , αυτούς τους οποίους χρησιμοποιεί ως αντιπροσώπους  για να προχωρήσει σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό ειδικά όσων έχουν να κάνουν  με το Ισραήλ».

«Το Ισραήλ περνάει σε ένα νέο στάδιο επιχειρήσεων όπου προσπαθεί να κόψει το κεφάλι των εχθρικών προς αυτό οργανώσεων, οργανισμών και κρατών κάτι το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί. Διότι εάν δεν απαντηθεί χάνεται η αξιοπιστία της απειλής από την Τεχεράνη και φυσικά θα είναι κούφια λόγια όλα αυτά που λέει η Χαμάς και η Χεζμπολάχ», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Φίλης εκτιμά ότι οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ το τελευταίο 48ωρο, δηλαδή ο θάνατος  του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού μέλους της Χεζμπολάχ και ο θάνατος του εκπροσώπου της Χαμάς  Ισμαήλ Χανίγια «είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μια περαιτέρω κλιμάκωση. Είναι ένα βήμα πιο κοντά προς έναν περιφερειακό πόλεμο στην ευρύτερη μέση Ανατολή».

Όπως προσθέτει «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αυτό που είπε ξεκάθαρα ο Νετανιάχου στην ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ότι το Ισραήλ θα πολεμήσει το Ιράν και τους συμμάχους του ως αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και της Δύσης στην ευρύτερη περιοχή».

Σχετικά με το τι σημαίνει περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ποια κράτη θα μπορούσαν να εμπλακούν επισημαίνει: «Ένας περιφερειακός πόλεμος το πρώτο που θα εμπλέξει θα είναι όλοι οι μη κρατικοί γεωπολιτικοί δρώντες οι οποίοι ελέγχονται από το Ιράν. Δηλαδή οι πολιτοφυλακές και στο Ιράκ, και στη Συρία, η Χεζμπολάχ καθώς και ο Λίβανος. Στη συνέχεια υπάρχει ένας δεύτερος κύκλος  δυνάμεων οι οποίες μπορούν να εμπλακούν άμεσα. Για παράδειγμα η Συρία του Άσαντ και στη συνέχεια η Ιορδανία αλλά και η Αίγυπτος. Βέβαια υπάρχει πάντα στην εξίσωση και η ίδια η Τουρκία εφόσον υλοποιηθούν όλες αυτές οι αλαζονικές δηλώσεις του Ερντογάν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια ανοιχτή αντιπαλότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, στη δημιουργία στρατοπέδων σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα είναι λοιπόν ξεκάθαρο ποιοι και πώς θα εμπλακούν,  αν εμπλακούν δυτικές δυνάμεις στο πλευρό του Ισραήλ. Μπορούμε επίσης να δούμε και εμπλοκή της Κίνας με υλικό να δίνεται στους Παλαιστινίους και στη Χαμάς, ακόμα και τη Ρωσία μπορούμε να δούμε να εμπλέκεται», τονίζει ακόμα, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης