Μπορεί η βασιλεία στην Ελλάδα να έχει μπει εδώ και δεκαετίες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ωστόσο για τη «Le Monde» οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν δυνάστη, βγαλμένο από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας μετά την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Η ξένη ανάμειξη έφερε την οικονομική πτώχευση, με το ελληνικό ζήτημα να επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο από την κήρυξη της ανεξαρτησίας από τους Οθωμανούς
Η ξένη ανάμειξη έφερε την οικονομική πτώχευση, με το ελληνικό ζήτημα να επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο από την κήρυξη της ανεξαρτησίας από τους Οθωμανούς.
Όθων… Σόιμπλε
«Ο Όθων της σύγχρονης εποχής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων» προσθέτει ο Λεπαρμαντιέ.
«Τη στιγμή που το θέμα επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: Θα υπάρξει κάποτε ένας τρόπος απαλλαγής από την ελληνική κατάρα; Ποτέ αυτή η χώρα δεν απέκτησε πραγματική οικονομική ανεξαρτησία» συμπληρώνει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος στον φαύλο κύκλο του ελληνικού δανεισμού και τη χορήγηση δανεικών για την πληρωμή των… δανεικών, σε μια αέναη διαδικασία όπου τον λογαριασμό πληρώνουν διαρκώς οι πολίτες…
Βιώσιμο χρέος μόνο με ευρωπαϊκή χείρα
Το παράλογο της κατάστασης περιγράφηκε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει εκταμιεύσει δόσεις ύψους 175 δις προς την Ελλάδα.
Το χρέος είναι βιώσιμο με τον όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την κηδεμονία των Ευρωπαίων«Μία ψυχρή ανάλυση των γεγονότων δείχνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας» είχε δηλώσει στους «Financial Times» ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: «Αυτά τα ποσά δανείζονται με ευνοϊκό επιτόκιο (1%), γεγονός που επιτρέπει στην Ελλάδα να εξοικονομεί 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή το 4,5% του ΑΕΠ της. Επίσης, τα δάνεια αυτά είναι πολύ μακράς διάρκειας, 30 ετών κατά μέσον όρο, πράγμα που εξουδετερώνει το επιχείρημα του ΔΝΤ, το οποίο βασιζόμενο σε δεκαετείς προβλέψεις θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».
Για τον Λεπαμαντιέ, τα πράγματα είναι απλά: αυτό το χρέος είναι βιώσιμο με τον όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την κηδεμονία των Ευρωπαίων και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που της υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες για χρονικό διάστημα 30 ετών…