Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας διεξάγει έρευνα κατά του υπουργού Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ για φερόμενη κατάχρηση εξουσίας, αφού παράκαμψε μια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τις προμήθειες
Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) της Ουκρανίας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την πιθανή κατάχρηση εξουσίας και αξιωμάτων από τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν το εποπτικό συμβούλιο της Υπηρεσίας Αμυντικών Προμηθειών (DPA) ψήφισε ομόφωνα να παρατείνει τον διορισμό της νυν διευθύντριας Maryna Bezrukova για ένα ακόμη έτος.
Ωστόσο, ο Ουμέροφ ακύρωσε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση της Μπεζρούκοβα ως επικεφαλής της DPA.
Επικαλέστηκε υποτιθέμενα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα και διόρισε τον Rustem Zhmadilov, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης τον Κρατικό Φορέα Logistics (DOT), μια εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την αγορά προμηθειών για τον ουκρανικό στρατό, μεταξύ άλλων.
Η DPA ιδρύθηκε για να συντονίζει τις αγορές όπλων για τον υπεράριθμο στρατό της Ουκρανίας, με στόχο την εξάλειψη των μεσαζόντων και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διαφθοράς.
Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο Ουμέροφ δήλωσε ότι η υπηρεσία είχε «ανεξήγητα μετατραπεί σε “Amazon”» και ότι οι αγορές της ήταν πολύ δημόσια ορατές. Η Ουκρανία επιδιώκει εδώ και καιρό να κρατήσει εμπιστευτικές τις λεπτομέρειες των προμηθειών όπλων.
Ο Ουμέροφ απέλυσε επίσης δύο μέλη του εποπτικού συμβουλίου του οργανισμού: Τον Taras Chmut, διευθυντή του ταμείου “Come Back Alive”, και τον Yuriy Dzhyhyr, πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας.
Μετά την κίνηση του Ουμέροφ, το Κέντρο Δράσης κατά της Διαφθοράς της Ουκρανίας κατέθεσε καταγγελία στην NABU για την έναρξη έρευνας κατά του υπουργού Άμυνας με την υποψία της υποτιθέμενης κατάχρησης εξουσίας επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση της DPA.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στο υπουργείο Άμυνας έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή.
Σε κοινή δήλωσή τους, οι πρεσβευτές της G7 ζήτησαν την ταχεία επίλυση του θέματος, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων διακυβέρνησης και την τήρηση των αρχών του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, τα εποπτικά συμβούλια μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν μονομερώς τους επικεφαλής των κρατικών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι νομικά, μετά την ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου, η Μπεζρούκοβα θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της στην DPA για έναν ακόμη χρόνο.
Ωστόσο, λόγω των τροποποιήσεων που έγιναν πρόσφατα στο καταστατικό του οργανισμού από το υπουργείο Άμυνας, το οποίο εποπτεύει την DPA, το υπουργείο έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τις αποφάσεις του εποπτικού συμβουλίου.