Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ιταλία αποτελεί κεντρικό θέμα σχολιασμού στον γερμανικό Τύπο. Οι σχολιαστές ασκούν συντονισμένη κριτική στους Ιταλούς πολιτικούς -ιδιαίτερα στους επικεφαλής των λαϊκιστικών παρατάξεων της χώρας.
Η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» εστιάζει στις οικονομικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η παρούσα κατάσταση για την Ιταλία: «Όσο πιο πολύ διαρκεί η κρίση στην Ιταλία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η οικονομική ζημιά» προειδοποιεί η «HB», υπογραμμίζοντας ότι «ο χρόνος κυλά εις βάρος της Ρώμης».
Το σχόλιο σημειώνει ότι «οι δύο κερδισμένοι των εκλογών, ο Λουίτζι ντι Μάιο (σ.σ.: από τα Πέντε Αστέρια) και ο Ματέο Σαλβίνι (από τη Λέγκα του Βορρά), συμπεριφέρονται εδώ και εβδομάδες σαν πεισματάρικα παιδιά. Δεν θέλουν να συνασπιστούν μεταξύ τους, όμως απορρίπτουν όλες τις υπόλοιπες εκδοχές για σχηματισμό κυβέρνησης. (…) Μακριά από την πραγματικότητα και ανεύθυνη -δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει διαφορετικά τη συμπεριφορά τους» τονίζει σε αυστηρό ύφος η αρθρογράφος.
Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» κάνει λόγο «για δυσμενείς προοπτικές» με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία και εκτιμά ότι οι επαναληπτικές εκλογές είναι, όπως φαίνεται, μονόδρομος. Ωστόσο, «τίποτα δεν συνηγορεί στο ότι οι επόμενες εκλογές θα είχαν αξιοσημείωτα διαφορετική έκβαση από τις προηγούμενες. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά θα είχαν λοιπόν και πάλι τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να χαροποιεί μόνο εκείνους τους πολιτικούς θεωρητικούς που θεωρούν ότι η Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερο εθνικό εγωισμό», γράφει η «FAZ», σχολιάζοντας ότι «εξτρεμιστές συγκυβερνούν μεν και στην Ελλάδα. Όμως, η χώρα αυτή αποτελεί σχεδόν αμελητέο μέγεθος συγκριτικά με την Ιταλία. Ως εκ τούτου, οι εταίροι της Ιταλίας θα πρέπει να προετοιμαστούν καλώς ή κακώς για ανήσυχους καιρούς». Το σχόλιο κλείνει πάντως αισιόδοξα, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στην Ιταλία «εντείνει την πίεση να είναι επιτυχείς οι προσπάθειες εκείνων που επιθυμούν να κάνουν την Ε.Ε. ανθεκτική απέναντι στις κρίσεις. Από αυτήν την άποψη η κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να έχει μάλιστα και θεραπευτική επίδραση».
«Ανώφελες» οι νέες εκλογές
Η «Süddeutsche Zeitung» στηλιτεύει επίσης τη στάση των Ιταλών λαϊκιστών, υπογραμμίζοντας ότι ούτε καν το κύρος του Ιταλού προέδρου Ματαρέλα δεν φάνηκε αρκετό για να λύσει τον γόρδιο δεσμό. «Τα παλαιά κόμματα είχαν επίγνωση της ανεπάρκειάς τους στο ισχυρά κατακερματισμένο κοινοβούλιο, διαπραγματεύονταν (…) και επιτύγχαναν συμβιβασμούς. Έτσι ήταν άλλοτε. Τα νέα πολιτικά πρόσωπα απλώς φωνασκούν το ένα εναντίον του άλλου και απειλούν σε κάθε αντιξοότητα με εξέγερση των ψηφοφόρων τους» σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου.
«Συνολικά ανίκανες να κυβερνήσουν» χαρακτηρίζει τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας η «Tageszeitung», η οποία δεν εστιάζει την κριτική της αποκλειστικά στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα του Βορρά. «Όλα τα κόμματα έδωσαν την εντύπωση ταμπουρωμένων στο προεδρικό μέγαρο πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται μακριά από τους πολίτες και απλώς ερίζουν για τα πολύπλευρα βέτο τους. Συνέπεια αυτού είναι ότι οι πολίτες ενδέχεται να κληθούν εκ νέου στις κάλπες – οι εκλογές όμως θα είναι ανώφελες, διότι δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι στο πολιτικό αδιέξοδο» εκτιμά ο σχολιαστής.
Πηγή: DW