Εκτενέστατες είναι και σήμερα οι αναφορές του βελγικού Τύπου στο ζήτημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.«Στη μέγγενη η Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βελγικής εφημερίδας L Echo.

Η εφημερίδα διερωτάται αν «η Ευρώπη θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας» και αναφέρει πως ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Στέφαν Βανάκερε θεωρεί πως οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες είναι «αρκετά ισχυρές» και πως κατά τη γνώμη του τα κόμματα της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ, «κατάλαβαν πως η Ευρώπη είναι ή τώρα ή ποτέ».
Η εφημερίδα Le Soir δημοσιεύει σε δισέλιδο τρία άρθρα με γενικό τίτλο «Η Ελλάδα καταπίνει το “πικρό ποτήρι” της λιτότητας».

Επίσης δημοσιεύει ένα άρθρο το οποίο φέρει τον τίτλο «Οι λόγοι μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας».
Ο σχολιογράφος της εφημερίδας επισημαίνει πως η συνταγή που επιβάλλεται στην Ελλάδα δεν θα πετύχει.

Τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.Οικονομικά, γιατί τα μέτρα λιτότητας «θα σκοτώσουν σίγουρα τον ασθενή, καταπνίγοντας κάθε δυνατότητα ανάπτυξης».«Η εμμονή στον προϋπολογισμό λιτότητας δεν αρκεί», σχολιάζει και τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ μαζικών επενδύσεων για την Ελλάδα ενώ επισημαίνει πως η χώρα χρειάζεται χρόνο γιατί «ιδιωτικοποιώ» δε σημαίνει «ξεπουλώ».

Σε πολιτικό επίπεδο, εξηγεί, η συνταγή δεν θα πετύχει γιατί η τωρινή κυβέρνηση συγκεντρώνει ανομοιογενή στοιχεία, με «αποκορύφωμα την παρουσία της άκρας δεξιάς» , «επεβλήθη από το εξωτερικό» και για το λόγο αυτό δεν διαθέτει την αξιοπιστία που απαιτείται για «επώδυνες μεταρρυθμίσεις».

Δεν έπεισε η Ελλάδα τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών αναφέρει εξάλλου η εφημερίδα De Morgen σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η τρόικα θέλει εγγυήσεις για την ελληνική συμφωνία».
Η εφημερίδα κάνει λόγο για ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που αντιμετώπισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος στο χτεσινό Eurogroup.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός έγινε στόχος επιθέσεων στο χτεσινό Eurogroup, καθώς πολλοί ομόλογοί του εμφανίστηκαν οργισμένοι με το ελληνικό πολιτικό σύστημα που έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε αυτήν την πρωτοφανή οικονομική κατάντια και εξακολουθεί να κωλυσιεργεί σε ό,τι αφορά την λήψη επώδυνων μέτρων.

Εξίσου εμφανής ήταν – κατά τον αρθρογράφο – και η απόγνωσή τους, στο βαθμό που βλέπουν το ελληνικό πρόβλημα να παραμένει ανεπίλυτο και να αποτελεί μια δυνάμει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ευρωζώνης.

Εξαιτίας της δυσπιστίας των ευρωπαίων, προσθέτει η εφημερίδα, τέθηκαν τρεις όροι στην Ελλάδα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την νέα δανειακή συμφωνία.Όπως όμως σημειώνεται, ακόμα κι αν τελικά ολοκληρωθεί η νέα δανειακή συμφωνία, οι δανειστές είναι κάθε άλλο παρά σίγουροι ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα είναι ότι μεσολαβούν οι εκλογές του Απριλίου και δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα τηρήσουν μετεκλογικά τις δεσμεύσεις που αυτή τη στιγμή φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν.

Εξίσου αβέβαιο είναι κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος για την μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, προσθέτει ο αρθρογράφος.Από την άλλη όμως μεριά, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι παρά τις αβεβαιότητες αυτές, η στήριξη της Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή μονόδρομος για τους δανειστές, καθώς θέλουν να δώσουν ένα τέλος στην χαίνουσα πληγή της Ελλάδας, διατηρώντας την εντός ευρωζώνης.

Και τούτο διότι εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να κλονίσει ανεπανόρθωτα την συνοχή της ευρωζώνης, προσθέτει εφημερίδα.Κι όλα αυτά, συμπληρώνει, ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι κατά τον επόμενο έλεγχο του κλιμακίου της τρόικας, η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί θα είναι για μια ακόμα φορά μηδαμινή.

Εξάλλου την πολύ άσχημη φήμη έχει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των αποφάσεων που έχει λάβει, επισημαίνει η De Tijd σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Συνεχίζεται το ελληνικό θρίλερ».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, το μοναδικό που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να αυξάνει τους φόρους, ενώ οι απαραίτητες περικοπές των δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων «παραμένουν κενό γράμμα».

Επισημαίνεται ακόμη ότι το κλίμα στην Ελλάδα είναι πολύ βαρύ, καθώς η ανεργία καλπάζει, οι απεργιακές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, ενώ στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επικρατεί αναβρασμός, στο βαθμό που πολλοί βουλευτές φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν την δανειακή συμφωνία.

Από την πλευρά τους οι δανειστές – συνεχίζει το δημοσίευμα – επιβάλλουν αυστηρούς όρους στην Αθήνα και ιδίως οι βόρειες χώρες εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμες να χορηγήσουν νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.

Ωστόσο, καταλήγει το δημοσίευμα, ο χρόνος «τρέχει» και μέχρι τα μέσα Μαρτίου η χώρα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες και να μην αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης