Μεγάλη έμφαση στην επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα αποδίδει η τουρκική ηγεσία με τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και τη διεύρυνση των διμερών εμπορικών συναλλαγών να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.
Δέκα Ρώσοι υπουργοί και δέκα Τούρκοι θα πάρουν μέρος στο Τουρκορωσικό Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα Όπως γράφει στην διαδικτυακή του έκδοση του γερμανικό περιοδικό Focus «Ο τσάρος συναντά τον σουλτάνο».
Στο μεταξύ 10 Ρώσοι υπουργοί και 10 Τούρκοι θα πάρουν μέρος στο Υψηλού Επιπέδου Τουρκορωσικό Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κύριος σκοπός του Συμβουλίου είναι η εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και η διεύρυνσή τους σε νέους τομείς.
Ύστερα από τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Μέση Ανατολή, εκτιμάται ότι και οι δύο ηγέτες αναζητούν νέες συμμαχίες. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» ο ρώσος πρόεδρος μιλάει για αμοιβαία προθυμία ως προς την ενίσχυση των σχέσεων με στόχο να «ωφεληθούν οι λαοί της Ρωσίας και της Τουρκίας».
Συνομιλίες για ενεργειακά ζητήματα
Σύμφωνα με την deutche welle, υπάρχει παράλληλα στόχος για αύξηση το όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών από τα 33 στα 100 δις δολάρια μέχρι το 2020.
Ωστόσο καίριας σημασίας στις συνομιλίες αναμένεται να είναι το ενεργειακό ζήτημα, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να συνεχίσει να δέχεται ρωσικό φυσικό αέριο σε τιμή έκπτωσης, ενώ σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Οικοδομικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι εγκρίθηκε η πρόταση για την κατασκευή από Ρώσους της πρώτης πυρηνικής μονάδας στην Τουρκίας ύψους 1.8 δις δολαρίων, στη Μερσίνα της νότιας Τουρκίας. Αναμένεται επίσης συμφωνία για εξαγωγές τροφίμων από την Τουρκία, ως απάντηση στην επιβολή ρωσικών αντίμτρων προς στους Ευρωπαίους μετά την ουκρανική κρίση.
Πιθανότατα και το Κυπριακό να συζητηθεί επίσης υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Όμως τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στα θέματα της Μέσης Ανατολής και κυρίως στο πώς θα χειριστεί ο πρόεδρος Ερντογάν τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία στο καθεστώς του Άσαντ καθώς και στο ποια θα είναι η αντίδραση τους Πούτιν στην αμφίρροπη στάση που κρατά η Τουρκία απέναντι στους τζιχαντιστές.
Διαβάστε επίσης: