Δύο είναι οι ιδιομορφίες που καθιστούν την 47η Σύνοδο της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ στο Νταβός, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σήμερα, εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Ειδικότερα:
- τα ερωτήματα που προκαλούν οι δηλώσεις Ντόναλντ Τραμπ λίγες ημέρες πριν αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο και
- η αυξημένη συμμετοχή των ανερχόμενων ασιατικών οικονομικών, με προεξάρχουσα την παρουσία του Κινέζου ηγέτη Σι Τσινπίνγκ.
Ουδέποτε η Κίνα και η Ινδία είχαν τόσο μεγάλη εκπροσώπηση, όση αυτήν που έχουν στο 47ο Διεθνές Φόρουμ του Νταβός, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται την Παρασκευή. Από τους 3.000 συμμετέχοντες μόνο οι χίλιοι προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αντιθέτως, οι Ασιάτες θα είναι πανταχού παρόντες.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια και ενώ ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων παρουσιάζεται αυξημένος, σύμφωνα με τον Λι Χόουελ, διευθύνοντα σύμβουλο του Φόρουμ.
Πεσιμισμός
Ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, παρατηρεί ότι ο κόσμος βυθίζεται σε «μια θάλασσα πεσιμισμού, αρνητικότητας και κυνισμού», εκτιμώντας ότι μόνη λύση αποτελεί η συνεργασία.
Εν όψει της συνάντησης στο Νταβός δεκάδων ηγετών κρατών αλλά και εκατοντάδων ηγετικών στελεχών του επιχειρηματικού κλάδου, με αφορμή το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τίθεται το καίριο ερώτημα: τι σχέδια καταστρώνει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς απρόβλεπτος; Το πόσο μεγάλη είναι η αβεβαιότητα της οικονομικής ελίτ φαίνεται στις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs για το 2017: «Οι ΗΠΑ εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο από παράγοντα σταθερότητας σε παράγοντα αβεβαιότητας στο πεδίο της παγκόσμιας πολιτικής» επισημαίνουν οι επικεφαλής της Goldman Sachs Τιμ Ο’ Νιλ και Έρικ Λέιν, σε έκθεσή τους σχετικά με τις επενδυτικές προσδοκίες για το νέο έτος.
Θα καλύψει η Κίνα τα αμερικανικά κενά;
Για τον ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός Κλάους Σβαμπ η απάντηση σε όλα σχεδόν τα ζητήματα που τίθενται είναι το καλό κυβερνητικό έργο. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του εφετινού μότο περί «ηγεσίας που ανταποκρίνεται και είναι υπεύθυνη». Όπως επισημαίνει ο Κλάους Σβαμπ στην ιστοσελίδα του φόρουμ, «ο κόσμος φαίνεται σήμερα ότι βυθίζεται μέσα σε μια θάλασσα πεσιμισμού, αρνητικότητας και κυνισμού» και τονίζει ότι ακριβώς για αυτόν τον λόγο «υπάρχει σήμερα καθήκον να συνεργαστούμε» για να κάνουμε τον κόσμο πιο πράσινο και πιο ειρηνικό.
Ενδεχομένως η παρουσία του Κινέζου ηγέτη στην Ελβετία να είναι η έκφραση της επιδίωξης να καλύψει η Κίνα το κενό που θα αφήσει η νέα πολιτική προστατευτισμού που ενδέχεται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ ΤραμπΣύμφωνα με τον Κλάους Σβαμπ, η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί από τη βούληση των πολιτικών ηγετών. Ως εκ τούτου, η απουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για δεύτερη συνεχή χρονιά θεωρείται μεγάλη απώλεια. Σημαντική είναι και η αποχή του απερχόμενου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Αντίθετα, θα παραστεί για πρώτη φορά στο Νταβός ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Το Πεκίνο έχει άλλωστε, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ενισχύσει τις προσπάθειές του μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα μέσω περιφερειακών εμπορικών συμφωνιών και της ενισχυμένης βούλησης να αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ενδεχομένως, η παρουσία του Κινέζου ηγέτη στην Ελβετία να είναι η έκφραση της επιδίωξης να καλύψει η Κίνα το κενό που θα αφήσει η νέα πολιτική προστατευτισμού που ενδέχεται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Φοβού τον λαϊκισμό
Επιπλέον, νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την απροσδόκητη απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit.
«Ο λαϊκισμός και οι εκπρόσωποί του πέτυχαν δύο καίριες νίκες το 2016» σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, παραπέμποντας με υποψία ανησυχίας στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις εντός του έτους σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, χώρες όπου δεξιά λαϊκιστικά κόμματα διεκδικούν με πολλές πιθανότητες την αυξημένη ψήφο των πολιτών.
Ποια είναι, όμως, τα σημαντικά σημεία των καιρών μας που επηρεάζουν τη διεθνή ατμόσφαιρα;
Η αβεβαιότητα για την ανθρωπότητα, που προκαλείται από την ανυπαρξία σχεδιασμού για να τεθούν υπό έλεγχο τα προβλήματα της τρομοκρατίας και της μαζικής εκδίωξης ανθρώπων από τις εστίες τους.
Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης