Η Κίνα ζήτησε από τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να κρατήσουν μια λογική και αντικειμενική θεώρηση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, μετά τις προκριματικές νίκες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται πλέον ότι θα εξασφαλίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.
Ο Τραμπ έχει προτείνει την αύξηση δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα μέχρι και 45%, και έχει δηλώσει ότι η Κίνα έχει διεξαγάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, απαλείφοντας θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς. Την Κυριακή παρομοίωσε το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, με βιασμό.
Ερωτηθείς αν η Κίνα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να βγει πρόεδρος ο Τραμπ, μετά τη μεγάλη του νίκη στην Ιντιάνα και την αποχώρηση των άλλων δύο υποψηφίων, ο υπουργός Εξωτερικών Χόνγκ Λέι είπε ότι καθώς οι εκλογές ήταν εσωτερική υπόθεση της Αμερικής, δεν μπορούσε να εκφέρει γνώμη.
«Αυτό που χρειάζεται να τονιστεί είναι ότι η ουσία της εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελής και win-win, και βρίσκεται σε συμφωνία με τα ενδιαφέροντα και των δύο πλευρών» είπε ο Χονγκ σε καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου. «Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι σε όλους τους τομείς μπορούν να δουν αυτήν τη σχέση ορθολογικά και αντικειμενικά» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αποφύγει γενικά να ασκήσουν άμεση κριτική στον Τραμπ, παρότι έχουν ασκήσει έμμεση κριτική για την πρότασή του να απαγορεύσει στους μουσουλμάνους την είσοδο στις ΗΠΑ, και έχουν απορρίψει έμμεσα τον ισχυρισμό του ότι η Κίνα κλέβει δουλειές από τους Αμερικανούς.
Τον περασμένο μήνα όμως, ο υπουργός Οικονομικών Λου Τζιγουέι άσκησε κριτική στον Τραμπ, αποκαλώντας τον «παράλογο τύπο» λόγω της πρότασής του για δασμούς σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα.
Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα το 2015 ήταν 366 δισεκατομμύρια δολάρια (318,6 δις ευρώ), σύμφωνα με επίσημες πηγές, σε σχέση με το 2014, όταν καταγράφηκε στα 343 δισ. δολάρια (298,6 δις ευρώ), και είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα των ΗΠΑ με οποιαδήποτε χώρα.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο στην Κίνα, έχουν εστιαστεί κυρίως σε αναφορές γεγονότων για τον Τραμπ, με μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.
Τον Μάρτιο, η έγκυρη εφημερίδα «Global Times» κατηγόρησε τον Τραμπ για ρατσισμό, προειδοποιώντας ότι και άλλοι εξτρεμιστές, όπως ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Αδόλφος Χίτλερ, είχαν βρεθεί στην εξουσία έπειτα από εκλογές.
Αντιδρώντας στον θρίαμβο του Τραμπ χθες, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά υπογράμμισε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να νικήσει την υποψήφιο των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον αν κατέβαζε τους τόνους στις «εκρηκτικές ομιλίες» του.
«Παρά το γεγονός ότι είναι διάσημη εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κλίντον, πρώην πρώτη κυρία και υπουργός Εξωτερικών, βασικά ούτε συναρπάζει τη βάση της, ούτε την παρακινεί» είπε σε αγγλόφωνο άρθρο.
Σε άλλη αναφορά του, το Σινχουά είπε ότι ο Τραμπ «δεν καταλαβαίνει από εμπορικό ισοζύγιο έως βασικά οικονομικά», αναφερόμενο σε δυτικές πηγές ενημέρωσης και πανεπιστημιακούς οι οποίοι απορρίπτουν την κριτική του για το εμπόριο με την Κίνα. «Ο Τραμπ επιτίθεται στην Κίνα για να σαγηνεύσει ψηφοφόρους» παρατήρησε.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: Η οικογένεια Μπους «απέχει» από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ