Το εμπόριο βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών κατά τη διάσκεψη της ομάδας των χωρών G7, στον Καναδά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε ότι η σύνοδος ήταν «πολύ επιτυχής».
Ο ίδιος, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.Ο ίδιος, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Παράλληλα, τόνισε ότι είπε στις χώρες της ομάδας G7 ότι απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.
Αναχωρώντας πρόωρα από τη σύνοδο κορυφής της G7, όπου ο αμερικανικός προστατευτισμός βρέθηκε στο επίκεντρο, ο κ. Τραμπ διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ έχουν τόσο μεγάλη εμπορική βαρύτητα που μπορούν να κερδίσουν «χίλιες φορές στις χίλιες» τυχόν εμπορική σύγκρουση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του θέλει «δίκαιη» πρόσβαση στις ξένες αγορές για τα αμερικανικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, αποσαφηνίζοντας πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατέψει την αμερικανική βιομηχανία και το αμερικανικό εργατικό δυναμικό από «άδικες» εμπορικές πρακτικές.

Κατήγγειλε δε πως οι ΗΠΑ έχουν αδικηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από τους εταίρους τους ώστε έχουν καταντήσει «ο κουμπαράς από τον οποίο όλοι κλέβουν». «Αυτό θα αλλάξει», προσέθεσε, σημειώνοντας αιχμηρά πως διαφορετικά η Ουάσινγκτον «θα σταματήσει να κάνει εμπόριο» με όσους επιμένουν στο σημερινό καθεστώς.

Τα μηνύματα Τραμπ ουσιαστικά εγείρουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και πλειάδας χωρών ή συνασπισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και ο Καναδάς. Η Ε.Ε. ήδη προετοιμάζει δασμούς-αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα ετήσιας αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσινγκτον «εκμεταλλεύονται» τις ΗΠΑ επί «δεκαετίες» δίχως συνέπειες, καθώς ενώ οι ίδιες εγείρουν δασμούς και εμπόδια στην εισροή αμερικανών εξαγωγών απολαμβάνουν σχεδόν ελεύθερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

Η ευθύνη όμως, είπε, δεν βαραίνει τους ξένους ηγέτες αλλά τους προκατόχους του στον Λευκό Οίκο, τους οποίους κατηγόρησε ότι εκπροσώπησαν ανεπαρκώς τα συμφέροντα της χώρας.

Ο κ. Τραμπ χαμήλωσε πάντως τους τόνους όσον αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις του με άλλους ηγέτες της G7, μετά τους διαξιφισμούς των τελευταίων ημερών, λέγοντας πως οι σχέσεις διακρίνονται από ευγένεια αλλά παράλληλα υπάρχουν διαφωνίες.

Παρά ταύτα, υποστήριξε ότι είναι υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, λέγοντας πως πρότεινε καθεστώς μηδενικών δασμών στο παγκόσμιο εμπόριο.

 

Κάνουν τα πάντα για να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν
Το Μέγαρο των Ηλυσίων γνωστοποίησε πως οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών «βρίσκονται σε καλό δρόμο» προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα τελικό ανακοινωθέν, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στον Καναδά.

Υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» οι «Επτά» να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το Παρίσι.

Το κείμενο δεν θα περιλαμβάνει ομοφωνία των μερών στον τομέα του κλίματος, του περιβάλλοντος και της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικό: οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μοναχικό δρόμο στα θέματα αυτάΌμως το κείμενο δεν θα περιλαμβάνει ομοφωνία των μερών στον τομέα του κλίματος, του περιβάλλοντος και της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικό: οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μοναχικό δρόμο στα θέματα αυτά, σε ένα σχήμα «6+1» όπως στη σύνοδο της G7 το 2017 στην Ιταλία για το θέμα της συμφωνίας του Παρισιού, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ.

Για το εμπόριο, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για μια συμβιβαστική διατύπωση που θα καλεί για τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αμερικανική αντιπροσωπεία, που αρνείται «οποιαδήποτε διατύπωση η οποία μπορεί να αφήνει να εννοηθεί μια ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος και του ΠΟΕ».

Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, στο κείμενο μπορεί να αναγνωρίζεται πως «ένα διεθνές πλαίσιο στη βάση κοινών κανόνων είναι επωφελές για όλους, παρά ένα μονομερές διάβημα το οποίο δεν δημιουργεί καταστάσεις όπου όλοι κερδίζουν».

Οι ηγέτες συναντήθηκαν αργά χθες βράδυ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμφωνίας και ακολούθησαν στη διάρκεια της νύχτας συναντήσεις των διπλωματικών συμβούλων τους.

Το πρωί, «είχαμε σχεδόν καταλήξει σε μια συμφωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε την επιθυμία να συμβάλει σε μια συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους Γάλλος προεδρικός σύμβουλος.

Η σύνοδος κορυφής τελειώνει το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα). Ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε πριν τελειώσει προκειμένου να μεταβεί στη Σιγκαπούρη όπου την Τρίτη αναμένεται να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Πριν φύγει από το Κεμπέκ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «εξαιρετικά παραγωγικές» συζητήσεις για το εμπόριο με τους ομολόγους του.

Τραμπ: Αποστολή ειρήνης η επίσκεψη στην Σιγκαπούρη
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι πρέπει να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ εκτιμά την δουλειά για την προετοιμασία της διάσκεψης που έχει κάνει η Βόρεια ΚορέαΠαράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Σιγκαπούρη, είναι μία «αποστολή ειρήνης» και πρόσθεσε οτι πρέπει να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ εκτιμά την δουλειά για την προετοιμασία της διάσκεψης που έχει κάνει η Βόρεια Κορέα.
Ο ίδιος, εκτίμησε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα κάνει κάτι θετικό για τον λαό του, τονίζοντας ότι μπορεί να κάνει «μεγάλη» την Βόρεια Κορέα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μόνο για μια φορά.

Τραμπ: «Μοναδική ευκαιρία να επιτευχθεί μία συμφωνία για τα πυρηνικά με τη Βόρεια Κορέα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε πως η σύνοδος κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν την ερχόμενη Τρίτη είναι μια «μοναδική ευκαιρία» να επιτευχθεί μια συμφωνία για τα πυρηνικά με τη Βόρεια Κορέα, οι διπλωμάτες της οποίας, όπως είπε, συνεργάζονται «πολύ καλά» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία» η οποία «δεν θα παρουσιαστεί ποτέ» ξανά, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που διεξάγεται στη Λα Μαλμπέ του Καναδά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «έχει αληθινά πίστη» πριν από τη συνάντηση αυτή. «Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δούμε αν είναι σοβαροί ή όχι; Πιστεύω ίσως από το πρώτο λεπτό», εξήγησε.

Τουλάχιστον, πρόσθεσε, «θα συναντηθούμε. Θα ιδωθούμε. Και ελπίζω πως θα εκτιμήσουμε ο ένας τον άλλον, και πως θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία»Ωστόσο, την ίδια στιγμή, προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες.

«Ποιος ξέρει; Μπορεί να μην προχωρήσει. Υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να μην προχωρήσει. Και μια πιο ισχυρή πιθανότητα να πάρει κάποιο χρόνο. Θα είναι μια διαδικασία», είπε.

Τουλάχιστον, πρόσθεσε, «θα συναντηθούμε. Θα ιδωθούμε. Και ελπίζω πως θα εκτιμήσουμε ο ένας τον άλλον, και πως θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία».