«Ζήτησα από τον John την παραίτησή του, που μου υποβλήθηκε σήμερα το πρωί» έγραψε την Τρίτη ο πρόεδρος Trump σε tweet, προσθέτοντας ότι θα διορίσει τον αντικαταστάτη του την επόμενη εβδομάδα.

Η απομάκρυνση του Bolton σήμανε το τέλος της πολυτάραχης 17μηνης σύμπραξης που είχε γίνει τόσο έντονη, ώστε οι δύο άνδρες διαφώνησαν ακόμη και για το πώς διέκοψαν τη συνεργασία τουςΠάντως, ο Bolton επέμεινε ότι είχε ο ίδιος υποβάλει την παραίτησή του και υποσχέθηκε να εξηγήσει τον λόγο «εν ευθέτω χρόνω».

Ο ίδιος είχε διαφωνήσει με τον πρόεδρο για σημαντικές προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής, από το Αφγανιστάν έως το Ιράν. Ο Bolton, ο οποίος είχε υπηρετήσει από τον Απρίλιο του 2018, ήταν ο τρίτος σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του κ. Trump, μετά τον Michael Flynn και τον Herbert Raymond McMaster.

Η απομάκρυνση του Bolton σήμανε το τέλος της πολυτάραχης 17μηνης σύμπραξης που είχε γίνει τόσο έντονη, ώστε οι δύο άνδρες διαφώνησαν ακόμη και για το πώς διέκοψαν τη συνεργασία τους.

Η αποπομπή του Bolton έδειξε τις διαφωνίες που υπάρχουν σε κύρια ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, από τις σχέσεις με τη Βενεζουέλα έως το Μεσανατολικό, τις σχέσεις με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και εσχάτως την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να αποδεσμευτεί από τον χωρίς τέλος πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Παρόλο που οι σχέσεις Trump – Bolton είχαν ψυχρανθεί από καιρό, θρυαλλίδα θεωρείται η προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ για τον τερματισμό του 18χρονου πολέμου στο Αφγανιστάν.

Πρόκειται για την προσπάθεια του Trump να πετύχει τον τερματισμό του πιο μακροχρόνιου πολέμου στην αμερικανική ιστορία – περισσότερο από ό,τι η άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο Bolton προκάλεσε την έκρηξη Trump στη σύνοδο κορυφής του Ανόι με τον Κιμ Γιονκκ-ουν, η οποία έθεσε τις αμερικανικές-κορεατικές σχέσεις στον «πάγο», ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν να ομαλοποιούνται.

Το παράδοξο επιχείρημα στη Βενεζουέλα ήταν ένα άλλο τυπικό σφάλμα του Bolton. Συνεργαζόμενοι με το δημιούργημά τους, – τους «γιατρούς του θανάτου» στην Κεντρική Αμερική, από τη δεκαετία του ’80 – οι Μπόλτον και Ελλιότ Έιμπραμς οδήγησαν τον πρόεδρο Trump στην αναγνώριση ως προέδρου ενός άνδρα από τους δρόμους του Καράκας, του Juan Guido.

Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι ήταν ο νόμιμος πρόεδρος της πλούσιας σε πετρέλαια χώρας και ήταν σε θέση να προβεί σε πραξικόπημα για να το αποδείξει.

Παρόλο που είχε καταστεί σαφές σε όλον τον κόσμο ότι το σύνθημα «Assad Must Go» (Πρέπει να φύγει ο Άσαντ) οδηγούσε σε αδιέξοδο και η συμμορία των ξένων μισθοφόρων που έστελναν να καταστρέψουν τη Συρία είχε απολύτως αποτύχει, ο Bolton επέμενε να ενισχύει τους αντικαθεστωτικούς, ασχέτως αν οι περισσότεροι αποδείχθηκαν «διαβρωμένοι» από ισλαμιστές τρομοκράτες.

Από την αρχή είχε φανεί πως ο πρόεδρος Trump δεν ήθελε πόλεμο εναντίον του Ιράν. Ωστόσο, ο John Bolton με δηλώσεις του στο Fox News έδειχνε σίγουρος πως θα τον έκανε.

Ο πρόεδρος Trump – ίσως πολύ αργά – ανακάλυψε ότι ο Bolton δεν έπαιζε παιχνίδια, αλλά ήθελε τη δημιουργία χάους που υποστήριζε να συνεχίζεται αδιάλειπτα στο Ιράκ, με την περιοχή σε συνεχώς φλεγόμενη αναστάτωση.

Με λίγα λόγια, ήθελε πόλεμο με το Ιράν. Από την άλλη, ο Trump φάνηκε πως ήθελε να διαχειριστεί τις «διαπραγματεύσεις» με το Ιράν όπως οι Βορειοκορεάτες: με πληθώρα απειλών και οικονομικών κυρώσεων, με αποκορύφωμα κάτι σαν «αγκάλιασμα της αρκούδας», δηλαδή μια συμφωνία με την ιρανική ηγεσία, με την προσωπική του διαμεσολάβηση.

Αποχαιρετώντας τον John Bolton σε σχόλιό του στο RT, ο George Galloway (μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων επί 30 χρόνια) γράφει: «Λοιπόν, αποχαιρετάμε τον John Bolton. Σκότωσες πολλούς ανθρώπους. Χάρη στον Θεό και στον Πρόεδρο Trump δεν θα σκοτώσεις άλλους πια».

H πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έγραψε στο Twitter:

Nancy Pelosi‏@SpeakerPelosi «Η ξαφνική αποχώρηση του John Bolton είναι ένα σύμβολο της ασυμφωνίας που έχει προκαλέσει νευρικότητα στους συμμάχους μας από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης Trump. Η σταθερή ηγεσία και η στρατηγική εξωτερική πολιτική είναι το κλειδί για την εξασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής».

 

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Τζον Μπόλτον;

Ο Stephen E. Biegun, ειδικός εκπρόσωπος στη Βόρεια Κορέα, είναι ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους να αντικαταστήσουν τον John R. Bolton.

«Παιχνίδι εικασίας» άρχισε αμέσως μεταξύ των επίσημων και άτυπων συμβούλων του προέδρου για το ποιοι ακόμα έμειναν στην τροχιά του Ντόναλντ Τραμπ ώστε να πάρουν τη δουλειά του Μπόλτον. Ο εκτενής κατάλογος δυνατοτήτων που δημιουργούνται για όσους ελπίζουν να προωθήσουν τους συμμάχους τους ή να βλάψουν τους εχθρούς τους συμπεριλαμβάνει ονόματα όπως αυτό του Fred Fleitz, του πρώην συνεργάτη του Bolton.

Επίσης, στη λίστα συγκαταλέγονται ο Keith Kellogg, συνταξιούχος γενικός υποπλοίαρχος και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, και ο Jack Keane, απόστρατος αντιστράτηγος, ο οποίος συμβουλεύει επί του παρόντος τον αντιπρόεδρο για την εθνική ασφάλεια.

Τέλος, στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται ο Ρόμπερτ Μπλερ, σύμβουλος του Mick Mulvaney, αρχηγός του προσωπικού, και ο Robert C. O’Brien, απεσταλμένος για τους ομήρους από την κυβέρνηση, ο οποίος χαρακτήρισε τον Trump ως τον «μεγαλύτερο διαπραγματευτή ομήρων στην αμερικανική ιστορία».

Πληροφορίες από BBC- NYTimes

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης