Στο στόχαστρο φανατικών και χωρίς καμία προστασία από τις Αρχές βρέθηκε και η δημόσια έκθεση ενός έργου γνωστού εικαστικού δημιουργού της Τουρκίας, που αποτελεί μια ογκώδη κατασκευή από πλέξιγκλας της λέξης «ΚΟNSTANTINIYYE» – το όνομα της Κωνσταντινούπολης στα τουρκικά- πλαισιωμένη και με άλλα υλικά.

Θυμίζουμε την τύχη του γνωστού σχεδιαστή, Μπαρμπαρός Σανσάλ, που ξυλοκοπήθηκε άγρια, επίσης με την ανοχή των Αρχών, για μια ανάρτησή του στα social media και επειδή επέλεξε να περάσει το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς στη Λευκωσία, από τα Κατεχόμενα από όπου… απελάθηκε.

Η εικαστική δημιουργία του Αχμέτ Γκιουνέστεκιν, που είχε εκτεθεί με επιτυχία το 2015 στη Βενετία μέσω της γνωστής γκαλερί Marlborough της Νέας Υόρκης, παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες για πρώτη φορά στην Τουρκία, στην είσοδο ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου, του Plus Shopping Mall στο Ατάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης.

Στήθηκε ένα οργανωμένο σκηνικό αντιδράσεων από «διαμαρτυρόμενους», οι οποίοι υποστήριζαν ότι είναι πρόκληση η δημόσια χρησιμοποίηση του ονόματος Κωνσταντινούπολη, το οποίο οδήγησε στη βίαιη κάλυψη αρχικά του έργου με… καραβόπανο
Η δημόσια έκθεση όμως του «ΚΟNSTANTINIYYE» κράτησε λιγότερο από πέντε ώρες αφότου έγιναν τα εγκαίνια στις 6 το απόγευμα, παρουσία του καλλιτέχνη και πολλών προσκεκλημένων, ενώ στο εσωτερικό του εντυπωσιακού εμπορικού κέντρου φιλοξενούνταν και άλλα τρία έργα του ίδιου.

Στήθηκε ένα οργανωμένο σκηνικό αντιδράσεων από «διαμαρτυρόμενους», οι οποίοι υποστήριζαν ότι είναι πρόκληση η δημόσια χρησιμοποίηση του ονόματος Κωνσταντινούπολη, το οποίο οδήγησε στη βίαιη κάλυψη αρχικά του έργου με… καραβόπανο με εντολή της τοπικής δημοτικής αρχής του Μπακίρκιοϊ και στη συνέχεια στην απομάκρυνσή του.

Οι οργανωμένες αντιδράσεις φανατικών που έφτασαν δύο ώρες μετά, κάποιοι από τους οποίους απειλούσαν ακόμη και να λιντσάρουν τον 50χρονο καλλιτέχνη, όπως έγραψε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο συνεργάτης της, Ερτουγρούλ Οζκόκ, οποίος συνδέεται με φιλία μαζί του και παρευρέθηκε στα εγκαίνια, έπιασαν γρήγορα τόπο.

Ο αστυνομικός διευθυντής που έφτασε στον χώρο του κέντρου δήλωσε «αδυναμία να παράσχει ασφάλεια», ενώ ανέφερε ότι είχαν δεχθεί και πολλές τηλεφωνικές καταγγελίες και απειλές για τους ανθρώπους που σχετίζονταν με την έκθεση του έργου.

O Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιεί τους πολίτες για τα κοινωνικά δίκτυα



Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yıldırım προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας να είναι πολύ προσεκτικοί με την χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, κατακρίνοντας όσους με αναρτήσεις επιχαίρουν για την αιματηρή επίθεση στο κλαμπ «Reina», την Πρωτοχρονιά που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 39 άνθρωποι και να τραυματισθούν 65.

«Καλώ όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους να αποφεύγουν να κάνουν αναρτήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικές. Επειδή έτσι καθίστανται όργανα τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (AKP), χτες.

«Ορισμένες αναρτήσεις μπορεί να θεωρηθούν ως εγκληματικές και να δημιουργήσουν προβλήματα. Παρόμοιες αναρτήσεις είναι απαράδεκτες», πρόθεσε.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αναρτήσεις που εξαίρουν την τρομοκρατία είναι εγκληματικές και έχουν ποινικές ευθύνες», αναρτήθηκε επίσης στο πρωθυπουργικό λογαριασμό Twitter.

Όπως ανακοινώθηκε, έρευνα έχει ξεκινήσει για 347 αναρτήσεις που έγιναν από χρήστες του διαδικτύου στην Τουρκία στα Κοινωνικά Δίκτυα και οι οποίες επικροτούν την πολυαίμακτη επίθεση εναντίον του νυχτερινού κέντρου.

Επίσης έχει συγκροτηθεί 10 μελής ομάδα από την αντιτρομοκρατική , με εντολή της εισαγγελίας της Άγκυρας για να ερευνά όλα τα «ύποπτα» μηνύματα και λογαριασμούς που εξυμνούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση προειδοποίησε και τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, Kemal Kılıçdaroğlu «να αποφεύγει να κάνει πολιτική με σχόλια ‘’λαϊφ στάιλ’’ θρησκευτικές πεποιθήσεις και εθνικές ταυτότητες».

Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com/

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε ακόμα: