Ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σάγιεντ απέπεμψε χθες τη νύχτα, χωρίς καμία εξήγηση, την πρωθυπουργό της χώρας Νάτζλα Μπουντέν και την αντικατέστησε με ένα πρώην στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας, τον Άχμεντ Χασάνι, από τον οποίο ζήτησε «να ξεπεραστούν οι κολοσσιαίες προκλήσεις».

Αν και δεν δόθηκε καμία επίσημη εξήγηση, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σάγιεντ ήταν δυσαρεστημένος με την Μπουντέν ιδίως λόγω της έλλειψης αλεύρων –και, κατά συνέπεια, και ψωμιού– στα αρτοποιεία που επιδοτούνται από το κράτος.

Η Νάτζλα Μπουντέν ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Τυνησίας. Η αποπομπή της ανακοινώθηκε μέσα από ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η τυνησιακή προεδρία λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Ο νέος πρωθυπουργός ήταν στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τύνιδας όπου ο Σάγιεντ δίδασκε Συνταγματικό Δίκαιο. Ο Χασάνι, που μέχρι χθες ήταν εντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό, ορκίστηκε ενώπιον του Σάγιεντ. Αφού ολοκληρώθηκε η τελετή ο πρόεδρος του ευχήθηκε «καλή τύχη» στα καθήκοντά του, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν κολοσσιαίες προκλήσεις τις οποίες πρέπει να υπερβούμε με σταθερή και ισχυρή θέληση, ώστε να προστατεύσουμε την πατρίδα, το κράτος και την κοινωνική ειρήνη».

Τις τελευταίες ημέρες είχαν γίνει πολλές συσκέψεις μεταξύ μελών της κυβέρνησης και μεταξύ του προέδρου και υπουργών με αντικείμενο τις ελλείψεις. Σύμφωνα με τα τοπικά μμε, ο Σάγιεντ, που δήλωσε πρόσφατα ότι «το ψωμί είναι η κόκκινη γραμμή για τους Τυνήσιους», φοβόταν μια επανάληψη των «ταραχών του ψωμιού» που στοίχισαν τη ζωή σε 150 ανθρώπους το 1984, επί προεδρίας του Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

Στην Τυνησία, από τη δεκαετία του 1970, λόγω των χαμηλών μισθών, το κράτος αγοράζει πολλά προϊόντα πρώτης ζήτησης (αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, ελαιόλαδο) και τα ξαναρίχνει στην αγορά σε προσιτές τιμές. Εδώ και μήνες παρατηρούνται σποραδικά ελλείψεις αυτών των προϊόντων, κάτι που οι οικονομολόγοι αποδίδουν στο γεγονός ότι οι προμηθευτές απαιτούν να προπληρώνονται, κάτι που η Τυνησία δυσκολεύεται να κάνει.

Η Νάτζλα Μπουντέν διορίστηκε πρωθυπουργός στις 11 Οκτωβρίου 2021, περίπου δύο μήνες αφότου ο Σάγιεντ απέπεμψε τον τότε πρωθυπουργό και ανέστειλε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αναλαμβάνοντας ο ίδιος όλες τις εξουσίες. Έκτοτε, κυβερνά τη χώρα με διατάγματα ενώ το καλοκαίρι του 2022 πέρασε, με δημοψήφισμα, την αναθεώρηση του Συντάγματος που περιόρισε δραστικά τις εξουσίες του Κοινοβουλίου.

Τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος έχει αποπέμψει πολλούς υπουργούς, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Εξωτερικών, χωρίς να εξηγήσει το γιατί. Την ίδια περίοδο έχουν συλληφθεί πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Ρασίντ Γανούσι, ο αρχηγός του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Ενάχντα. Οι περισσότεροι κατηγορούνται για «συνωμοσία κατά της ασφάλειας του κράτους» και ο Σάγιεντ τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες». Μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστία, κάνουν λόγο για «κυνήγι μαγισσών με πολιτικά κίνητρα».