Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Το 1882, ταξιδεύοντας στην Αμερική, ο Όσκαρ Ουάιλντ βρέθηκε σε μια πόλη του Φαρ Ουέστ, στο Λίντβιλ του Κολοράντο, όπου σε τοπικό σαλούν, είδε την επιγραφή «Μην πυροβολείτε τον πιανίστα, κάνει ό,τι μπορεί». Ως γνωστόν, οι καυγάδες, οι ξυλοδαρμοί και οι πυροβολισμοί ήταν πολύ συχνό φαινόμενο στα σαλούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προφανώς η φράση πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αφού οι δημοσιογράφοι παγκοσμίως δίνουν μάχες για μια ανεξάρτητη φωνή που δεν θα ελέγχεται από το μέσον στο οποίο εργάζονται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, o πρώην παρουσιαστής του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, ο οποίος απολύθηκε παρά τη μεγάλη δημοφιλία του και συνεχίζει ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος, αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα κριτικής για την “αμφιλεγόμενη” συνέντευξή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, την Παρασκευή.

Ο Ναβάλνι πέθανε ξαφνικά στις ρωσικές φυλακές της Αρκτικής την Παρασκευή, όταν κατέρρευσε αφού ένιωσε αδιαθεσία μετά από μια βόλτα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας. Στελέχη της ρωσικής αντιπολίτευσης, και ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες, το χαρακτήρισαν ως μια δολοφονία υπό την αιγίδα του κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 8 Φεβρουαρίου, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από το θάνατο του Ναβάλνι, ο Κάρλσον έκανε παγκόσμια πρωτοσέλιδα όταν μετέδωσε μια δίωρη συνέντευξη με τον Πούτιν. Εκείνος την χαρακτήρισε ως πραξικόπημα στα μέσα ενημέρωσης, ενώ οι επικριτές παρατήρησαν ότι ο Πούτιν κυριάρχησε στη συνέντευξη, προσφέροντας εκτενείς αναφορές στη ρωσική ιστορία, καθώς ο Κάρλσον, σεβόμενος τον Πούτιν που έδειχνε αποφασισμένος για την ιστορική αναδρομή, παρέμενε για αρκετή ώρα σιωπηλός.

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, ο Κάρλσον ανακρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης στο Ντουμπάι, από τον Αιγύπτιο δημοσιογράφο Emad Eldin Adeeb γιατί δεν αμφισβήτησε τον Πούτιν για το Ναβάλνι, την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία ή τους περιορισμούς στην αντιπολίτευση ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Ο Κάρλσον απάντησε: «Δεν μίλησα για τα πράγματα για τα οποία μιλάει κάθε άλλο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης», προσθέτοντας, «Έχω περάσει τη ζωή μου μιλώντας με ανθρώπους που διοικούν χώρες, σε διάφορες χώρες, και έχω καταλήξει στα εξής: Ότι κάθε ηγέτης σκοτώνει ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη μου. Κάθε ηγέτης σκοτώνει ανθρώπους, κάποιοι σκοτώνουν περισσότερο από άλλους. Η ηγεσία απαιτεί να σκοτώνεις ανθρώπους, συγγνώμη, γι’ αυτό δεν θα ήθελα να γίνω ηγέτης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο περιορισμός του Τύπου είναι παγκόσμιος, ακόμα και στις ΗΠΑ, το ξέρω γιατί το έχω ζήσει, έχω κάνει πολλές δουλειές, το έχω κάνει για 34 χρόνια και ξέρω πώς λειτουργεί, υπάρχει περισσότερη λογοκρισία στη Ρωσία απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει μεγάλη και στις ΗΠΑ. Στην τελική, ο κόσμος μπορεί να αποφασίσει το πώς θα σκέφτεται και ποιο σύστημα είναι καλύτερο. Εγώ απλά ήθελα να ξέρω τι σκέφτεται εκείνος [ο Πούτιν]».

Τα σχόλια τώρα έρχονται να τον στοιχειώσουν από την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ναβάλνι.

Πολλοί πολιτικοί, ακόμα και η εγγονή του Μπάιντεν, Ναόμι Μπάιντεν, έκαναν άκρως αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τις απαντήσεις του στο Ντουμπάι.

Ο Κάρλσον δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό το απόγευμα της Παρασκευής από την Washington Post. Ωστόσο, σε μια δήλωση στην εφημερίδα Daily Mail την Παρασκευή είπε ότι ήταν «τρομακτικό αυτό που συνέβη στον Ναβάλνι. Το όλο πράγμα είναι βάρβαρο και απαίσιο. Κανένας αξιοπρεπής άνθρωπος δεν θα το υπερασπιζόταν».

Πρόσθεσε ότι τα σχόλιά του στη σύνοδο κορυφής «δεν είχαν καμία σχέση με τον Ναβάλνι. Δεν αναφερόμουν σε αυτόν, κάτι που είναι προφανές στο πλαίσιο, και σίγουρα δεν έψαχνα δικαιολογίες για τη δολοφονία ανθρώπων. Είμαι εντελώς αντίθετος στη δολοφονία, όπως είπα».

Το Κρεμλίνο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι μπλοκάρει τακτικά αιτήματα συνεντεύξεων στα μέσα ενημέρωσης από μεγάλα δυτικά μέσα, αλλά ότι το αίτημα του Κάρλσον εγκρίθηκε επειδή «η θέση του είναι διαφορετική».

Η κίνηση έχει ερμηνευτεί ως ένδειξη του ενδιαφέροντος του Πούτιν να προσεγγίσει τους Ρεπουμπλικάνους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί από τους οποίους εξέφρασαν θαυμασμό για τον Ρώσο ηγέτη και αμφισβήτησαν την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Παραδόξως, ακόμα και ο Πούτιν ήταν μεταξύ των επικριτών της συνέντευξης του Κάρλσον, λέγοντας αυτή την εβδομάδα ότι απογοητεύτηκε από την έλλειψη «αιχμηρών ερωτήσεων».

«Ειλικρινά, δεν πήρα πλήρη ικανοποίηση από αυτή τη συνέντευξη», είπε ο Πούτιν.

Και κάπως έτσι, βλέπουμε πώς οι ηγέτες «δολοφονούν» τους δημοσιογράφους παρεμβαίνοντας συνεχώς στο έργο τους.

Παρεμπιπτόντως, το σλόγκαν της Washington Post από την οποία αντλήθηκαν οι πληροφορίες, είναι… «Η Δημοσιογραφία Πεθαίνει στο Σκοτάδι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης